Verificări auto necesare pentru a cumpăra/vinde o mașină

Realizarea unor verificări auto înainte de tranzacție este un aspect important de care depinde stabilirea prețului auto corect si final atât pentru persoana care dorește să cumpere un autoturism rulat, cât și pentru persoana care urmează să înstrăineze o mașină.

Până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, ar fi bine să realizezi o inspecție fie tu personal, fie persoanele autorizate în acest sens.

Lista prezentată de noi în rândurile următoare conține o serie de verificări auto pe care noi le considerăm prioritare:

Verificări auto ale interiorului mașinii
1. Din postura de vânzător
2. Din postura de cumpărător
Verificări auto ale exteriorului mașinii
A. Din postura de vânzător
B. Din postura de cumpărător
Verificări auto realizate la service
Propunerea unui preț favorabil


Mașinile electrice: tot ce trebuie să știi despre ele(Opens in a new browser tab)

Verificările de suprafață sunt destul de simplu de efectuat, însă pentru partea tehnică s-ar putea să ai nevoie de un service auto. Specialiștii te pot ajuta cu o simplă diagnoză auto cumputerizată, precum și cu o analiză completă care include mai multe operațiuni (inclusiv verificări auto pe rampă).

Dacă cauți să vinzi și vrei să afli mai multe despre procesul de vânzare, dă click aici pentru a te informa în legătură cu pașii de pregătire ai unei mașini pentru înstrăinare.

Verificări auto ale interiorului mașinii

O inspecție a interiorului unei mașini nu ar trebui să fie făcută neglijent pentru că interiorul dispune de mijloacele necesare condusului și determină implicit siguranța participanților la trafic.

Cele mai frumoase mașini din lume!(Deschide intr-un nou tab)

1. Din postura de vânzător

În cazul interiorului, nu va fi cazul să faci achiziții de lux pentru a-ți impresiona potențialii cumpărători. Însă, va trebui să ai in vedere inspecția anumitor dotări din interiorul mașinii.

Iată câteva aspecte asupra cărora să iți îndrepți atenția:

  • Bordul cu toate butoanele sale
  • Becurile din interior
  • Geamurile
  • Volanul
  • Pedalele
  • Schimbătorul de Viteze
  • Tapițeria
  • Sistemul Audio
  • Sistemul de Ventilație

Atunci când realizezi verificări auto, caută să ai în vedere atât componenta practică, cât și cea estetică. Caută să vezi dacă există elemente auto specifice interiorului care prezintă defecțiuni, zgârieturi, urme de deteriorare majoră sau care nu se află într-o stare intactă.

În baza acestei analize te poți gândi la un preț real, adaptat dotărilor mașinii tale. Ai putea apela la o firmă de detailing pentru curatarea masinii inainte de vanzare, precum și la un service auto pentru o analiză a tuturor componentelor ce țin de partea tehnică a interiorului și pentru eventuale îmbunătățiri.

Mașini electrice lansate în anul 2020!(Deschide intr-un nou tab)

2. Din postura de cumpărător

Ca și cumpărător, vei analiza cel mai probabil majoritatea elementelor specifice interiorului menționate mai sus, doar că va trebui să fii puțin mai atent la detalii pentru a te asigura că nu vei cumpăra o mașină la un preț nejustificat.

Inspecția ta ar trebui să aibă în vedere dacă:

  • Martorii de bord, turometrul și vitezometrul funcționează și pot fi vizualizați pe timp de noapte;
  • Butoanele și manetele din bord sunt funcționale – AC, avarii, maneta de semnalizare, maneta pentru ștergătoare etc.;
  • Pedalele au o structură intactă și răspund comenzilor efectuate;
  • Frâna de mână poate fi trasă și poate bloca eficient roțile;
  • Instalația de aer condiționat funcționează și distribuie aer prin toate orificiile de ventilație;
  • Sistemul audio și difuzoarele funcționează – există posibilitatea ca unele difuzoare să nu funcționeze deloc sau să funcționeze parțial;
  • Scaunele și bancheta se află într-o stare bună, atât estetic, cât și ca nivel de confort.

Pentru unele din aceste verificări, va trebui să faci un test drive.

Verificări auto ale exteriorului mașinii

Există numeroase elemente ce pot fi observate la exteriorul unei mașini. Noi enumerăm câteva elemente pe care noi le considerăm a fi mai importante și care vor conta destul de mult pentru determinarea prețului final.

A. Din postura de vânzător

  • Farurile;
  • Anvelopele și Jantele;
  • Capota (față și portbagaj);
  • Oglinzile;
  • Bară față și Bară spate.

Șansele tale de a vinde mai rapid ar putea fi sporite dacă te îngrijești de funcționabilitatea și estetica elementelor exteriorului mașinii tale. Câteva componente de care să ții cont sunt: zgârieturile, deteriorările, defecțiunile și elementele care nu prezintă o stare intactă atunci când verifici exteriorul mașinii. Componentele enumerate nu sunt singurele care necesită atenție. O analiză mai amplă a caroseriei realizată de persoane specializate va conta și va determina un preț final bun dacă vor exista și optimizări.

Poți apela la o firmă de detailing pentru redarea unui aspect vandabil sau la un service pentru analiza și rezolvarea neregulilor tehnice.

Distribuția mașinii și importanța ei(Deschide intr-un nou tab)

B. Din postura de cumpărător

Dacă te gândești să cumperi o mașină rulată, va trebui să ai în vedere elementele menționate mai sus, dar și alte verificări auto necesare.

  • Farurile – verifică dacă funcționează și dacă sticla estompează sau nu lumina emisă de faruri;
  • Anvelopele și Jantele – analizează nivelul de uzură al anvelopelor și dacă există sau nu deformări ale jantelor;
  • Capota (față și portbagaj) – verifică dacă pot fi deschise cu ușurință, dacă portbagajul se deschide ca urmare a comenzii efectuate din interior;
  • Oglinzile – verifică dacă sunt suficient de vizibile pentru conducătorul auto.

Starea intactă, funcționabilitatea și modul în care se prezintă vizual elementele specifice exteriorului sunt factorii care trebuie să stea la baza analizei tale.

O inspecție efectuată de profesioniști îți poate fi de folos la fel ca în cazul interiorului. Poți solicita permisiunea vânzătorului să faci acest lucru, chiar dacă acesta a efectuat o inspecție prin intermediul unui service ales de el. Poate că inspecția efectuată la acel service este una mai puțin complexă și tu ai putea avea nevoie de o analiză mai amănunțită de atât.

Verificări auto realizate la service

Indiferent dacă ești vânzător sau cumpărător, poți foarte ușor să afli care sunt neregulile tehnice ale unei mașini prin intermediul unui service auto.

Specialiștii de la service-ul auto pot verifica sisteme și instalații precum:  instalația de ungere, instalația de aprindere, instalația de răcire, instalația de alimentare, sistemul de pornire, sistemul de frânare, sistemul de direcție, dar și altele. Analiza lor poate include și verificări ale elementelor caroseriei (inclusiv testări ale vopselii).

Prin intermediul unor soft-uri speciale, aceștia pot verifica parametrii de funcționare și kilometrajul real al mașinii.

Prețurile variază în funcție de service, dar și în funcție de serviciul dorit. Există specialiști care efectuează o simplă diagnoză computerizată și există specialiști care fac o verificare completă (care poate include atât o analiză computerizată, cât și o verificare de rampă).

Uleiul de motor: tot ce trebuie să știți despre el(Deschide intr-un nou tab)

Pentru cumpărători poate fi utilă aplicația ”Istoric Vehicul” de pe site-ul RAROM prin intermediul căreia este oferită posibilitatea aflării kilometrajului sau a istoricului de daune al unui autoturism. Cei care doresc să folosească această aplicație vor primi în format electronic istoricul vehiculului după ce vor introduce e-mailul și numărul de identificare al mașinii.

RAR București dispune de mijloacele necesare pentru a fi realizate verificări detaliate in vederea stabilirii kilometrajului real sau a descoperirii defecțiunilor mascate. Cei de la RAR au expertiza necesară și sunt familiarizați cu situațiile care ar putea fi dezavantajoase pentru cumpărători.

Propunerea unui preț favorabil

Ca vânzător, analiza facută în prealabil te va ajuta să stabilești un preț realist și să eviți astfel sentimentul că ai vândut la un preț nefavorabil pentru tine sau pentru viitorul posesor al mașinii. Propune un preț obiectiv, bazat pe verificarea făcută de tine și pe verificările celor de la service.

Ca și cumpărător, analizează mașina având în vedere atât neregulile, cât și aspectele pozitive. În cazul contraofertelor, încearcă să le justifici într-un mod prietenos și profesionist. Dovezi cu prețuri ale componentelor care necesită înlocuire sau a celor care necesită reparații ar putea fi de ajutor pentru stabilirea unui preț corect.