Mașinile electrice: tot ce trebuie să știi despre ele

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai prezente, chiar și pe străzile din România! Este un lucru benefic pentru mediul înconjurător și mult așteptat de foarte multă lume interesată de felul în care vom trăi în viitor.

Autoritățile acordă o mare atenție subiectului în acest moment. Există deja termene fixe stabilite de țările importante din Europa care stabilesc exact perioadele în care mașinile electrice le vor înlocui pe cele clasice, care vor fi interzise.

Foarte multe persoane și-ar dori să cumpere o mașină electrică dacă prețurile ar fi mai scăzute. Chiar dacă puterea de cumpărare este destul de limitată astăzi pentru acest lucru, există și persoane care își pot permite o astfel de achiziție.

Ce ar trebui să știm înainte de a cumpăra o mașină electrică modernă?

Revista Promotor.ro a realizat un interesant articol în care detalia anumite aspecte despre mașinile electrice. Pe baza sa, iată principalele aspecte pe care le vom puncta în cele ce urmează:

Cum se încarcă mașinile electrice?

Era mașinilor electrice se apropie din ce în ce mai mult de timpul prezent. Mai curând decât ne așteptăm, va trebui să ne schimbăm obiceiurile. Alimentarea unei mașini nu va mai dura 10-15 minute, ci vom fi nevoiți să staționăm mai mult timp într-o stație unde vor fi montate dispozitive speciale pentru alimentarea mașinilor electrice.

Fiecare model electric în parte are o anumită caracteristică în ceea ce privește timpul de încărcare al bateriei sale. Cea mai eficientă metodă de încărcare a unei mașini electrice (indiferent de tipul acesteia) este stația de încărcare rapidă în curent continuu. Aceste stații au capacitatea de a încărca bateria unei mașini în 30 de minute, în proporție de 80%.

Din păcate, în momentul de față nu sunt foarte multe opțiuni în România pentru încărcarea mașinilor electrice. Mai mult decât atât, există posibilitatea de a fi nevoiți să stați foarte mult timp la coadă. În mediul online există disponibile informații și aplicații despre locurile unde ne putem încărca mașinile electrice.

Cât de repede se uzează bateriile la mașinile electrice?

Vestea bună este că bateriile unei model electric de mașină durează aproximativ 10 ani. Depinde, bineînțeles, de calitatea mașinii și de model, însă în general nu trebuie să vă faceți griji, nu va fi nevoie să le schimbați după 2-3 ani!

Uzura lor este direct proporțională și cu numărul de încărcări. Multe baterii electrice uzate pentru mașini pot fi apoi întrebuințate la anumite lucruri casnice, deci nu va fi nevoie să le aruncați.

Clipul de mai jos prezintă părerile sincere ale posesorilor de mașini electrice din România. Iată ce au de spus:

sursa video: Cavaleria.ro pe YouTube

Sunt periculoase mașinile electrice în caz de accident rutier grav?

Producătorii susțin faptul că mașinile electrice nu sunt mai periculoase decât cele care circulă cu combustibil de tip benzină și motorină. Așadar, din punctul acesta de vedere, se pare că sunt chiar mai sigure decât mașinile clasice. Iată deci că era mașinilor electrice ne oferă și surprize foarte plăcute!

Ne va costa mult întreținerea unei mașini electrice?

Răspunsul este NU!! Întreținerea unei mașini electrice costă mai puțin decât întreținerea unei mașini obișnuite. Mașinile electrice nu au atât de multe piese ca și cele clasice. Spre exemplu, în cazul lor, nu există ambreiaj, cutie de viteze, etc. Motorul electric are mult mai puține componente. Frânele și plăcuțele de frână se uzează mult mai puțin și trebuie înlocuite mult mai rar.

Cele mai bune mașini electrice ale anului 2021

Nu putem încheia scurta noastră prezentare fără a aminti de cele mai reușite modele de mașini electrice ale anului 2021.

1. Jaguar I-Pace

Este vorba despre o mașină electrică marca Jaguar care poate străbate o distanță de 400 de kilometri la o singură încărcare, o rată de autonomie foarte impresionantă. Mai mult decât atât, este o mașină ușor de condus, clasică și foarte rapidă.

2. Kia e-Niro

Clasată după modelul Peugeot e-208, este primul Crossover Utility Vehicle 100% electric produs de compania coreeană. Autonomia este excelentă, respectiv 455 kilometri. Modelul acesta de mașină are zero emisii și un design foarte atrăgător.

3. Volkswagen ID 4

Este un model foarte modern și atrăgător de mașină care este echipată cu o baterie de 77 kWh, silențioasă și foarte confortabilă. Motorul are o putere de 204 CP, iar autonomia este de 500 de kilometri – un record de care producătorii sunt foarte mândri pe bună dreptate!

4. Fiat 500

Mai este denumită „mașina electrică perfectă pentru oraș”. Deoarece este o mașină mică, este foarte ușor de condus și de parcat. Pentru orașele mari este un foarte mare avantaj, dar se comportă foarte bine și în afara orașului.

5. Porsche Taycan

Este un model de mașină impecabilă, marca Porsche. Eleganța și rafinamentul își spune din nou cuvântul, bineînțeles. O mașină pe care până și criticii cei mai aspri au considerat-o inovatoare.

6. Volkswagen ID.3

Este un model de mașină electrică foarte modernă cu tracțiunea pe spate. Foarte spațioasă, este ideală pentru familie, așa cum ne-a obișnuit Volkswagen.

7. Tesla Model 3

O mașină accesibilă, deși este marca Tesla.  Este un model de mașina foarte rapidă, fabricată pe baza unei tehnologii foarte moderne. Are performanțe electrice foarte ridicate: motor dublu, încărcare rapidă și accelerație foarte bună. O astfel de mașină modernă poate fi achiziționată și din România. Sunt disponibile mai multe culori, prețul variind între 36.000 – 53.000 EURO.

În anul 2020, modelul acesta de mașină electrică a ocupat locul 2 în Top-ul celor mai înmatriculate mașini electrice din Europa.

Este îmbucurător faptul că în România ajung și sunt comercializate modele foarte interesante de mașini electrice. De asemenea, o altă veste bună pentru persoanele care doresc să își cumpere o mașină electrică de ultimă generație este anunțul potrivit căruia, în următorii 4-5 ani, vor exista aproximativ 18.000 de stații de încărcare a mașinilor electrice. Este o infrastructură utilă care ne va ajuta și mai mult să ne apropiem de țările dezvoltate ale lumii.

Așteptăm cu nerăbdare și noutățile din domeniul industriei auto autohtone. Se simte nevoia unor modele noi cu performanțe bune, care să aibă și prețuri mai reduse. Chiar dacă programele guvernamentale de tip RABLA sunt destul de avantajoase, de cele mai multe ori fondurile sunt insuficiente și nu acoperă întotdeauna nevoile reale ale oamenilor.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și de această dată! Până la următorul articol, vă invităm să vizitați și site-ul de anunțuri gratuite Triauto.ro. Drumuri bune!

Sursa foto: netcarshow.com