5 sfaturi utile pentru șoferi

Șoferii tineri au nevoie de sfaturi practice! De aceea, am decis să prezentăm în acest articol câteva lucruri care pot fi de folos mai ales pentru persoanele lipsite de experiența în domeniul condusului auto.

Pe blogul Triauto.ro veți găsi în mod periodic atât informații despre industria automobilelor, cât și informații utile pentru șoferi, despre felul în care se întreține o mașină, noutăți și trucuri, etc. Iată principalele sfaturi pe care le vom dezvolta în continuare:

  1. Importanța presiunii din anvelope
  2. Depozitarea corectă a anvelopelor
  3. Spray-ul spumant pentru repararea roților
  4. Sfaturi pentru cumpărătorii mașinilor second hand
  5. Sfaturi pentru șoferii începători

1. Importanța presiunii din anvelope

Specialiștii recomandă să măsurați presiunea din anvelope cel puțin o dată pe lună. Acest lucru este necesar deoarece anvelopele sunt permeabile pentru aer. Aerul poate pătrunde prin peretele lor exterior. Conform statisticilor, anvelopele pierd aproximativ 0,14 bar din presiune în cazul unui rulaj mediu.

Consecințele unei presiuni scăzute a aerului în pneuri trebuie luate în calcul. Impactul mașinii asupra carosabilului va fi mult mai accentuat. Acest lucru va determina o uzură mult mai rapidă a cauciucurilor, iar prețurile lor nu sunt deloc mici. De asemenea, presiunea scăzută din anvelope va spori eforul mașinii de a se deplasa și va crește și consumul de combustibil. În situația în care presiunea din pneuri scade, banda de rulare a cauciucurilor se va uza mai mult.

Așadar, verificarea periodică a presiunii din anvelope este esențială. Trebuie să cunoașteți bine caracteristicile mașinii și care trebuie să fie presiunea optimă din anvelope, conform recomandărilor producătorului. Ea diferă în funcție de greutatea transportată!

2. Depozitarea corectă a anvelopelor

Anumite sfaturi practice par a fi banale, însă efectul lor este garantat. Cum sezonul de iarnă începe în curând, iată ce trebuie să știți desper depozitarea corectă a anvelopelor!

Dacă nu avem mașina echipată cu cauciucuri All Seasons, va trebui să le înlocuim pe cele de vară cu cauciucurile pentru iarnă. Depozitarea cauciucurilor schimbate trebuie să respecte anumite reguli. Sunt importante și vor determina o conservare mult mai bună a acestora, de la un sezon la altul.

Rețineți faptul că, anterior depozitării, anvelopele trebuie să fie bine curățate cu apă și săpun pentru a îndepărta praful, murdăria și grăsimea. Depozitarea lor trebuie făcută în spații curate și închise. Le puteți ambala după curățare în folie de polietilenă neagră pentru a preveni expunerea la umiditate și oxigen. Mai mult, acest lucru împiedică evaporarea uleiurilor din interiorul cauciucurilor.

Depozitați anvelopele în poziție verticală! Acest lucru este necesar și previne cu succes apariția deformărilor. Evitați ca în apropierea lor să existe uleiuri sau alte tipuri de substanțe corozive sau acide care se pot scurge pe ele și le pot deteriora.

3. Spray-ul spumant pentru repararea roților

Dacă nu ați știut până acum, magazinele de specialitate și benzinăriile comercializează spray-uri speciale, cu ajutorul cărora puteți rezolva temporar problema penelor de cauciuc. Deoarece le considerăm importante pentru situații critice, vă oferim în continuare câteva sfaturi practice pe care le puteți pune în aplicare atunci când veți fi nevoiți să ajungeți la o vulcanizare care nu se află în imediata apropiere.

Ați făcut pană? Dacă aveți în portbagaj un spray spumant pentru repararea cauciucurilor, problema e pe jumătare rezolvată! Pentru a repara temporar cauciucul, trebuie să procedați în felul următor: porniți mașina și deplasați roțile în așa fel încât să aveți acces ușor la ventil. Dacă în interiorul roții mai este aer, acesta va trebui să fie extras. Apoi, deșurubați capacul ventilului. Se va monta vârful spray-ului pe supapa de la cauciuc. Apoi, conținutul se pulverizează în interiorul anvelopei. Spuma pulverizată în interiorul anvelopei va crea presiunea necesară pentru a vă deplasa până la primul punct de vulcanizare.

Înainte de a introduce spuma, este recomandat să extrageți cuiul sau corpul străin intrat în cauciuc. În felul acesta etanșeitatea se va face mult mai bine.

Acest gen de spray nu va dăuna cauciucului și se va curăța foarte ușor cu apă. Folosiți tot conținutul tubului și nu uitați să citiți cu atenția instrucțiunile de pe acesta! Este bine să aveți în permanență un astfel de tub în portbagaj. Prețul este accesibil, iar modelele noi de mașini sunt deja echipate cu un astfel de produs util.

4. Sfaturi pentru cumpărătorii mașinilor second-hand

O mașină second-hand nu trebuie niciodată cumpărată fără a o verifica foarte bine înainte! Vă puteți păcăli și acest lucru poate să vă coste foarte mult. De obicei, la noi în țară se vând mașini foarte rulate în străinătate și mașini avariate sau care au trecut prin accidente. Un service auto profesionist vă poate ajuta foarte mult în această situație.

Sfaturi practice despre ceea ce trebuie să verificați atunci când cumpărați o mașină veche: verificarea motorului, a cutiei de viteze și a ambreiajului, caroseria și testul practic.

Motorul este cea mai importantă parte a unei mașini și cea mai costisitoare! Trebuie verificat în amănunt. Întotdeauna este important ca aceste verificări să fie făcute de către un mecanic cu multă experiență. El vă poate spune cu precizie dacă defecțiunile respective sunt minore și merită să fie reparate sau dacă acestea sunt grave și este mai bine să nu vă complicați cu acest autoturism mult prea uzat. Curelele de transmisie, garnitura de chiulasă, nivelul uleiului, cureaua de transmisie sunt doare câteva exemple care trebuie verificate înaintea încheirii unei tranzacții auto.

Atenție dacă iese fum pe țeava de eșapament! Este un indiciu foarte clar al faptului că se întâmplă ceva eronat cu motorul acelei mașini. Este păcat să investiți sume de bani inutile, cu atât mai mult cu cât piața mașinilor second-hand este foarte bine reprezentată în zilele noastre.

În situația în care mecanicul vă spune că a descoperit anumite defecțiuni minore, înainte de a anunța proprietarul despre decizia dumneavoastră, verificați și căutați singuri costul pieselor de care aveți nevoie și costul manoperei. Abia atunci veți ști exact dacă investiția merită sau nu banii respectivi!

Este foarte adevărat că vă puteți da seama de felul în care funcționează cutia de viteze sau ambreiajul doar dacă veți și conduce mașina. Nu este însă un criteriu foarte precis. Vă recomandăm să solicitați service-ului și testarea acestor două componente, precum și testarea frânelor. Sunt importante cu atât mai mult dacă mașina atinge viteze foarte mari. Traficul în România este suficient de periculos, deoarece șoselele nu sunt foarte bune și nici nu se conduce preventiv.

Mai trebuie verificate și încheieturile caroseriei, prezența punctelor de rugină, loviturile acesteia cauzate de rulajul pe carosabil, etc. Este important să aflați dacă mașina a fost lovită puternic și de câte ori a fost reparată.

Și interiorul mașinii trebuie foarte bine verificat. Nu vă grăbiți când faceți o achiziție de acest gen. Mai ales pentru modelele mai recente, la care fiecare defecțiune va costa ceva.

Când faceți testul auto, va trebui sa folosiți toate treptele cutiei de viteze, să frânați mai brusc, și să verificați și cursa volanului de asemenea. Folosiți toate metodele de verificare ale kilometrilor reali, ale avariilor grave sau ale anului de fabricație. După ce veți finaliza aceste etape, puteți negocia prețul final și puteți decide dacă investiția vă avantajează sau nu.

Dealeri auto sau persoane particulare?

Pentru cumpărarea unei mașini second-hand există mai multe opțiuni. Fără a jigni pe nimeni, s-au întâmplat atât de multe lucruri urâte în România, încât este bine să luați în considerare toate sfaturile practice care vă pun la adăpost de înșelătorii.

Deși prețurile sunt mai mari, achiziția unei mașini second-hand cu ajutorul unui dealer auto cu experiență este o metodă mai sigură. Veți primi factură, chitanță și puteți negocia condițiile de cumpărare. De asemenea, foarte multe firme de aceste gen au măsuri de precauție multiple în ceea ce privește mașinile achiziționate din străinătate pe care urmează să le vândă. Imaginea companiei este elementară pentru succesul afacerii pe termen lung!

Întrebați întotdeauna cum se fac verificările mașinilor, dacă ele sunt verificate atât în România cât și în străinătate, întrebați în ce constă aceste verificări, despre factură și despre perioadele de garanție, etc.

Recomandarea noastră poate fi utilă pentru dumneavoastră. Spre exemplu, site-ul de anunțuri gratuite Triauto.ro colaborează cu un foarte interesant dealer auto din România. Condițiile oferite de această firmă sunt excelente. Toate mașinile comercializate beneficiază de verificări în străinătate și în România, de revizii auto realizate în mod profesionist, de servicii de garanție, schimburi de ulei și filtre în mod gratuit, de asemenea.

Tot această companie vă oferă posibilitatea de a cumpăra mașinile în rate sau cu ajutorul unui credit bancar (pentru care sunt acceptate și contracte muncă în străinătate, precum și persoane cu un istoric negativ) sau prin leasing auto. Interesant este faptul că puteți lăsa mașina veche la schimb aici! Aceasta va fi evaluată și din prețul noii mașini se va scădea prețul mașinii dumneavoastră vechi.

5. Sfaturi pentru șoferii începători

Nu este nici un fel de problemă dacă abia de câteva zile ați primit permisul de conducere! Toți șoferii profesioniști și toți șoferii experimentați au fost și ei începători cândva. Pentru a ajunge și dumneavoastră la acest stadiu, iată câteva sfaturi practice și din partea noastră!

Chiar dacă ați trecut cu succes examenul scris pentru obținerea permisului de conducere și chiar dacă ați reușit să treceți și peste examenul practic din traseu, abia de acum încolo începe perioada cea mai importantă din viața de șofer, fără a mai beneficia de ajutorul instructorului.

Nu este deloc complicat și nu trebuie să vă fie teamă de condus. Se va învăța încetul cu încetul. Există persoane care au înclinații native pentru acest lucru și persoane care învață mai încet secretele condusului. 

Dacă încă sunteți nesiguri și considerați că orele de condus au fost insuficiente, atunci puteți solicita ore suplimentare cu instructorul auto, până când veți căpăta curajul necesar pentru a face acest lucru fiind stăpâni pe sine! Mulți șoferi tineri solicită ajutor și din partea unui alt șofer din familie. Important este să fie cineva alături de care vă simțiti confortabil și care vă inspiră încredere.

Acordați atenție maximă tuturor semnelor de circulație! Trebuie să le învățați temeinic. În toate situațiile sunt utile și veți avea nevoie de ele mai ales atunci când veți întâlni șoferi lipsiți de politețe și foarte nerăbdători.

Nu vă grăbiți atunci când vă urcați în mașină, chiar dacă vreți să ajungeți undeva repede! Pentru un șofer începător, fixarea centurii de siguranță este foarte importantă înainte de a porni mașina; la fel sunt și ajustarea oglinzii, reglarea oglinzilor laterale și fixarea semnului de începător într-un loc vizibil.

Așteptările dumneavoastră nu trebuie să fie mari de la început! Deprinderile se vor obține treptat. Nimeni nu a învățat instant să conducă mașini, indiferent de talentul cu care a fost înzestrat. Este important să nu evitați să conduceți, ci să exersați de fiecare dată când veți avea ocazia, la început pe drumuri din afara orașului, mai puțin periculoase și apoi puteți încerca și în zonele mai aglomerate.

Semnalizarea trebuie să devină un reflex ori de câte ori veți schimba direcția de mers; să nu uitați niciodată să vă asigurați continuu! Aceste două lucruri, la care mai adăugăm buna cunoaștere a semnelor de circulație, centura de siguranță și viteza redusă pentru primul an de șofat, sunt lucrurile care vă vor ține departe de accidente nedorite.

Este recomandat să studiați articole despre felul în care funcționează mașina dumneavoastră, ce fel de verificări periodice este bine să faceți, cum se repară lucrurile minore (precum o pană cu ajutorul unui spray modern), iar în timp veți ajunge să șofați cu ușurință și încredere!

Sperăm că aceste sfaturi auto v-au fost utile și vă invităm să parcurgeți și alte articole pe teme conexe!