Cum verificăm sistemul de frânare al autoturismului?

Sistemul de frânare reprezintă unul din elementele-cheie al oricărui autoturism. Cum traficul la noi în țară este extrem de aglomerat și se conduce imprudent, este recomandat să fim prevăzători! Există însă soluții simple care ne vor ajuta să evităm pericolele traficului rutier din România. În aceste condiții, este esențial ca sistemul de frânare să fie foarte bine pus la punct, mai ales atunci când veți străbate distanțe mari și zone aglomerate.

Cum putem verifica sistemul de frânare?

Pentru un trafic supraaglomerat și periculos, avem nevoie de frâne excepționale. Totuși, nu este neapărată nevoie să facem o programare la un service auto pentru a verifica eficiența și integritatea sistemului de frânare. Mecanicii recomandă ca, înainte de a fi verificat sistemul de frânare, să se verifice nivelul lichidului de frână. Dacă acesta este scăzut, atunci va trebui să completați până când se atinge nivelul optim.

Cea mai simplă metodă de verificare a eficienței sistemului de frânare constă în următorul lucru: țineți mașina staționată, cu motorul pornit la relanti, și apăsați ferm pedala de frână. În această situație trebuie să simțiți o rezistență puternică împotriva apăsării realizate pe pedala de frână. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci mai mult ca sigur că ceva este în neregulă cu frânele mașinii dumneavoastră. Este recomandat să luați imediat legătura cu un mecanic experimentat și să solicitați verificări amănunțite.

Testele frânelor pot fi făcute și pe un drum unde nu există trafic. Veți constata singuri dacă mașina se oprește în mod optim sau nu și dacă se blochează toate roțile. Circulați cu o viteză relativ redusă și dezactivați sistemul ABS, apoi frânați brusc. În funcție de cum va răspunde mașina dumneavoastră veți ști dacă este necesar să mergeți într-un service sau nu. Verificarea roților se va face atunci când vremea este frumoasă afară și când nu plouă. Roțile trebuie să fie uscate și pe interior și în exterior. Aveți nevoie de o groapă de verificare, în această situație,. Pe suprafața roților nu trebuie să existe urme de ulei. Dacă acesta este prezent, semnele nu sunt de bun augur și va trebui să mergeți la un atelier auto.

Este recomandat să verificați sistemul de frânare în amănunt dacă ați închiriat o mașină nouă sau dacă ați împrumutat-o de la o cunoștință. De asemenea, el trebuie verificat și în situația în care ați achiziționat o mașină nouă sau una second-hand.

Sistemul ABS

Dacă sunteți în situația de a cumpăra o mașină nouă sau o nouă mașină second-hand, încercați să alegeți un model cu un sistem de frânare mai modern. Spre exemplu, sistemul de frânare de tip ABS vă poate proteja de foarte multe ori, mai ales pe perioada iernilor geroase, când este mult polei.

Nu neglijați becul care semnalizează la bord probleme ale sistemului de frânare ABS (dacă mașina dumneavoastră este dotată cu un astfel de sistem)! Faptul că becul nu se mai aprinde sau se aprinde, dar nu stinge este un semn clar al faptului că ceva nu este în regulă la sistemul de frânare al autoturismului dumneavoastră. Astfel de sisteme complexe de frânare nu poate fi reparat decât în service-uri specializate. Vă recomandăm să nu riscați și să faceți o programare în cel mai scurt timp posibil!

Verificarea frânei de mână

Nu uitați niciodată de frâna de mână! Cu mașina staționară, ridicați frâna de mână la maxim. Trebuie să auziți câteva zgomote (3-4): este semnul că această frână funcționează.

Uzura plăcuțelor de frână

Dacă sunteți de curând șofer și nu aveți suficientă experiență în a conduce mașina și dacă nu vă pricepeți nici la reparații și piese auto, atunci trebuie să cunoașteți faptul că va fi nevoie de o revizie periodică a sistemului de frânare într-un service autorizat. Este foarte important să aveți o mașină care funcționează corect, în primul rând pentru dumneavoastră, apoi pentru partenerii din trafic.

Pentru mașinile foarte moderne care au și senzori, sistemele de avertizare sunt mult mai complexe. Cu ajutorul lor, puteți identifica mai repede defecțiunile în zonele cele mai importante ale mașinilor.

Aspecte importante despre sistemul de frânare

Aceste verificări simple sunt recomandate a fi realizate atunci când doriți să știți dacă mașina mai funcționează corect sau nu. În situația în care ați cumpărat o mașină nouă sau, mai ales, dacă ați cumpărat o mașină uzată second-hand, verificarea sistemului de frânare este obligatorie pentru siguranța dumneavoastră și a pasagerilor. Aceste verificări întotdeauna trebuie făcute în service-uri bune, de către mecanici cu experiență.

Chiar dacă o astfel de verificare va costa, este bine să fie realizată pentru a preveni posibile accidente într-un trafic foarte aglomerat. Reviziile de acest gen mai sunt recomandate și pentru mașinile vechi pe care le conduceți de mulți ani, înainte de a pleca în străinătate sau înainte de a străbate distanțe mari de drum. O defecțiune detectată la timp și reparată în mod corespunzător vă poate feri de necazuri mari.

În situația în care ați cumpărat o mașină modernă, echipată cu foarte mulți senzori, analizați toate sistemele de avertizare existente la bord înainte de a începe să călătoriți cu ea pe distanțe mari. Nu neglijați avertizările electronice (chiar dacă uneori pot apărea erori sau pot fi semnalate probleme minore care nu ar trebui să ne îngrijoreze!).

Toate autoturismele ultra-moderne au în dotare sisteme extraordinar de complicate. Nu mai este vorba de zgomot, clic-uri ale frânei de mână, nivelul lichidului de frână, prezența uleiului pe roți, etc. Este vorba despre sisteme foarte complexe de frânare și funcționare care ne pot crea probleme mari. Cu atât mai mult cu cât mașinile foarte moderne ating viteze… incredibile. Pentru a conduce cu o astfel de viteză, este nevoie ca toate măsurile de siguranță să funcționeze în parametri normali. Orice sistem de avertizare electronică trebuie să beneficieze de toată atenția dumneavoastră la momentul oportun!   

Sperăm că aceste informații v-au fost utile. Până la următorul articol, vă sugerăm să consultați site-ul de anunțuri auto gratuite Triauto.ro! Drumuri bune!