Cauciucuri SH și problemele pe care le pot crea

Din punctul de vedere al siguranței rutiere, cele mai sigure cauciucuri sunt cele noi. De aceea, este foarte bine să vă concepeți bugetul în așa fel încât să aveți suficienți bani pentru a cumpăra, atunci când veți avea nevoie, cauciucuri noi, de foarte bună calitate. Este foarte adevărat că puteți fi nevoiți uneori să cumpărați cauciucuri second-hand din mai multe motive. Nu este un lucru complet incorect dacă vor fi alese bine și dacă nu le veți folosi timp îndelungat! 

În ultimii 10 ani, traficul rutier a devenit supra-aglomerat la noi în țară. Excesul de viteză și teribilismul multor șoferi tineri creează zi de zi victime nevinovate pe șosele din România. Iată, pe scurt care sunt principalele aspecte la care trebuie să fiți atenți atunci când vă schimbați cauciurile!

Avantajele cauciucurilor noi
Criterii de alegere a cauciucurilor SH
1. Anul fabricației
2. Gradul de uzură
3. Marca
4. Starea generală

Avantajele cauciucurilor noi

Chiar dacă au costuri mai mari, cauciucurile noi vă oferă avantaje importante de care trebuie să țineți cont.

  • În primul rând este vorba despre un risc mult mai redus de derapare. Sunt utile și mult mai sigure pe carosabilul umed sau ud și pe cel cu mâzgă sau zăpadă.
  • În al doilea rând, tracțiunea este mult mai bună pentru o mașină echipată cu cauciucuri noi și de foarte bună calitate. Frânarea se realizează mult mai bine, iar iscul de accidente scade în mod simțitor.
  • În al treilea rând, toate autoturismele echipate cu cauciucuri noi vor consuma, de asemenea, mai puțin combustibil.
  • Din punctul de vedere al confortului, se conduce mult mai plăcut cu anvelope noi, bineînțeles. Virajele sunt mai sigure, iar frânele sunt mai eficiente în cazul mișcărilor bruște.

Criterii de alegere a cauciucurilor SH

Există situații când suntem nevoiți să optăm pentru un set de cauciucuri second-hand. Pentru această situație va fi nevoie să fiți atenți și să vă luați câteva măsuri de precauție.

Alegerea cauciucurilor second-hand este mult mai complicată decât alegerea celor noi. Foarte mulți comercianți din România au învățat deja să își vândă foarte bine marfa, indiferent de calitatea și gradul ei de siguranță. Probabil este o situație caracteristică societăților care traversează perioade de crize economice importante, și nu numai.

1. Anul fabricației

Înainte de a cumpăra un set de cauciucuri second-hand este util să întrebați și să identificați pe suprafața cauciucului anul fabricației. Specialiștii susțin faptul că durata de viață medie a unui cauciuc este de aproximativ 5 ani de zile. Așadar, dacă veți descoperi că produsele pe care doriți să le cumpărați sunt mai vechi de 5 ani, va trebui sa fiți mult mai prevăzători. Este foarte adevărat că ele pot fi mai puțin rulate decât unele vechi de 3-4 ani, care au străbătut sute de kilometri.

2. Gradul de uzură

De asemenea, atunci când veți verifica cauciucurile second-hand pe care doriți să le cumpărați, este foarte bine ca acestea să fie scoase de pe jante. Ele trebuie verificate și în exterior, și în interior (mai ales!). Trebuie să fiți atenți să nu prezinte fisuri, crăpături, găuri, noduri (sunt periculoase!) sau alte deformări importante. Verificările pe care le veți face nu trebuie să le faceți în grabă. Va fi nevoie de multă răbdare și de multă atenție!

Adâncimea profilului căii de rulare este importantă. Ea nu trebuie să fie mai mică de 1,6 mm, conform legii. Cu cât adâncimea va fi mai mică, cu atât pericolul la frânare va fi mai mare. Este cel mai mare risc pe care îl prezintă cauciucurile uzate.

În orice magazin de specialitate sau în magazinele online de profil, există instrumente care măsoară nivelul de uzură al cauciucurilor second-hand. Deoarece nu este o investiție foarte mare, puteți opta pentru un astfel de instrument de care veți mai avea nevoie, fără doar și poate.

Un alt sfat important este acela de a verifica, încă o dată, dacă aceste cauciucuri sunt potrivite pentru modelul de mașină pe care îl aveți. Este vorba despre caracteristicile de încărcare, viteză și despre dimensiunile lor.

3. Marca

Contează foarte mult ce marcă sunt cauciucurile uzate. Întotdeauna cauciucurile fabricate de producătorii renumiți se vor uza mult mai greu și vor avea defecte mai puține de fabricație.

Așadar, dacă puteți alege, asigurați-vă că veți cumpăra cauciucuri de marcă și nu cauciucuri produse de fabrici anonime. Șansele de a plăti pentru produse de o foarte slabă calitate sunt mai mari în al doilea caz și veți fi nevoiți să plătiți chiar mult mai mult decât dacă ați fi optat pentru anvelope noi, de foarte bună calitate.

4. Starea generală

Atunci când veți dori să cumpărați cauciucuri noi, întotdeauna va trebui să nu uitați să puneți următoarea întrebare: „Sunt reeșapate aceste anvelope?”.

Astfel de cauciucuri prezintă un risc major suplimentar. Este vorba despre banda de rulare care poate fi afectată și de contrastul dintre porțiunile din cauciuc reeșapate și cele vechi. Aceste imperfecțiuni pot genera probleme mari în timpul mersului (mai ales vara, când este foarte cald afară, și atunci când veți circula cu viteză) și mai poate determina și un nivel de uzură mult mai mare care va apărea după momentul reeșapării.

Niciun cauciuc second-hand nu trebuie să conțină deformări în compoziția lui. Deformările sunt periculoase atunci când veți întâlni în carosabil gropi sau denivelări, mai ales dacă veți trece peste ele cu viteză mare vara.

Explozia cauciucurilor în timpul mersului și la viteză mare va genera o situație critică: imposibilitatea de a mai controla direcția mașinii. De asemenea, deformările din interiorul cauciucurilor pot determina dificultăți de a mai putea echilibra mașina. Este foarte importantă importanța tuturor participanților la trafic.

La modul general, va trebui să fiți prevăzători începând cu momentul alegerii anvelopelor uzate și apoi, când veți conduce. Evitați să călătoriți cu viteză foarte mare dacă aveți anvelope vechi; evitați să faceți viraje bruște sau să călătoriți când afară sunt temperaturi foarte mari sau foarte scăzute, mai ales atunci când este polei sau zăpadă din abundență. Nu sunt recomandate nici călătoriile în străinătate sau pe distanțe foarte lungi, deoarece costurile de reparație pot ajunge foarte mari.

Sperăm că veți putea face alegerile cele mai bune pentru dumneavoastră și automobilul dumneavoastră după parcurgerea acestor informații! Până la următorul articol, vă sugerăm să consultați site-ul de anunțuri auto gratuite Triauto.ro! Drumuri bune!