Lichidul de frână

Lichidul de frână protejează cele mai importante componente ale sistemului de frânare, motiv pentru care schimbarea periodică a acestuia este necesară. Astfel, prevenim defecțiuni ale mașinii care pot determina accidente grave, mai ales în traficul din România. Schimbarea lichidului de frână nu este dificilă și nu necesită programări la service-uri specializate!

Ce este lichidul de frână?

Acest lichid are rolul de a susține efectiv mișcarea automobilului, prin lubrifierea pieselor sistemului de frânare al automobilului. Lichidul de frână conduce forța rezultată din apăsarea către plăcuțele de frână. Așadar, luând în calcul importanța lui în siguranța din timpul mersului autoturismului, va trebui să revizuiți constant nivelul lui și să îl schimbați ori de câte ori va fi nevoie.

Tipuri de uleiuri de frână

Dacă sunteți un șofer începător, vă prind bine câteva noțiuni interesante despre acest produs. În momentul de față, există două tipuri de uleiuri de frână în funcție de tipul de autoturism: lichid de frână pe bază de glicoli și lichid de frână pe bază de silicon. Primul tip de lichid de frână este recomandat mașinilor care au un sistem de frânare de tip ABS.

Lichidul de frână pe bază de silicon este un produs recunoscut prin faptul că are un punct de fierbere mult mai ridicat. El a fost creat în special pentru mașinile militare. Spre deosebire de celălalt tip de lichid de frână, este un lichid care nu își pierde proprietățile în timp. Una din cele mai plauzibile explicații este faptul că aceste tipuri de lichide nu absorb apa.

Lichidele pe bază de silicon nu sunt recomandate pentru autoturismele care au un sistem de frânare ABS. Folosirea lui în mod accidental poate determina coroziuni și defecțiuni ale sistemului de frânare. 

Sursă video: 99Vehicles

Recomandări pentru alegerea lichidului de frână

Există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când intrați într-un magazin de piese auto și doriți să cumpărați lichid de frână. Cartea tehnică a mașinii dumneavoastră vă va ajuta să aflați ce tip de lichid de frână este cel mai potrivit pentru sistemul de frânare al mașinii dumneavoastră. Folosirea unui produs incorect ales va determina nu numai distrugerea unor părți componente și garnituri importante care fac parte din sistemul de frânare al mașinii dumneavoastră, ci și probleme ale sistemului efectiv de frânare!

Mecanicii cu experiență recomandă ca, atunci când cumpărați lichid de frână, să optați pentru modelele de lichid care au un punct de fierbere ridicat. Cele mai potrivite tipuri sunt DOT3 sau DOT4. Pentru aceste produse temperatura de fierbere este ridicată. De asemenea, produsele de acest gen conțin antioxidanți speciali care vor permite dizolvarea apei.

Când se schimbă uleiul de frână?

Lichidul de frână se schimbă în mod obligatoriu atunci când acesta își schimbă culoarea. El nu necesită înlocuire dacă are o culoare maroniu deschis; dacă devine maro închis, atunci este momentul să faceți o programare la un service auto și să solicitați schimbarea lichidului de frână, pentru ca sistemul de frânare să funcționeze în condiții foarte bune. Culoarea lichidului de frână nu este un element definitoriu!

Lichidul de frână își poate pierde proprietățile importante de lubrifiere chiar și fără să își schimbe culoarea. De asemenea, depinde foarte mult și de modelul de mașină pe care o conduceți. În general, pentru mașinile obișnuite, acesta trebuie schimbat o dată la 50.000 de km sau cel puțin o dată la 2 ani. Tot în cartea tehnică a mașinii dumneavoastră veți găsi și indicațiile acestea tehnice importante. În situația în care ați achiziționat o mașină second-hand care nu mai are carte tehnică, atunci va trebui să mergeți la un service specializat și să întrebați acolo toate aceste lucruri. Mecanicul auto este persoana care vă poate oferi sfaturile și informațiile de care aveți nevoie.

Traficul din România este foarte aglomerat în momentul de față și se conduce foarte imprudent. Este o măsură de siguranță să luați în calcul tot ce poate influența eficiența sistemului de frânare. Și acesta nu este singurul avantaj important!

De starea lichidului de frână depind și alte componente importante care fac parte din sistemul de frânare al unui autoturism. Dacă veți monitoriza constant starea lichidului de frână și dacă îl veți înlocui corect și la timp, atunci veți preveni cu succes uzarea pieselor care răspund de frânarea eficientă a mașinii dumneavoastră.

Semne pe care trebuie să le luați în considerare

De obicei, nici un sistem de frânare al unui autoturism nu se defectează brusc! De foarte multe ori apar semnale timpurii pe care nu trebuie să le neglijăm. Cele mai importante sunt zgomotele ciudate care apar în momentul în care frânăm. Ele pot fi consecința unor pietre mici care au pătruns în anumite părți ale sistemului de frânare, însă, dacă persistă, înseamnă că trebuie să vă gândiți la un alt tip de defecțiune.

Un alt semnal important este mișcarea volanului în timpul frânării. Acest lucru nu este deloc normal. Dacă volanul trage într-o parte sau alta când frânați, nu mai așteptați alt semn și mergeți de urgență la cel mai apropiat service auto.

Pedala de frână nu trebuie să fie nici moale și nici foarte tare. Ea trebuie să aibă o cursă normală, exact aceea cu care v-ați obișnuit până acum.

Toate aceste semne sunt suficient de importante pentru a le lua în considerare. Bineînțeles, foarte utili sunt și senzorii de la bordul mașinii, mai ales dacă aveți o mașină modernă dotată cu astfel de îmbunătățiri. Nu neglijați nici un semnal transmis de un sezon de acest gen!    

Sursa video: IT3INFO

Sperăm că informațiile oferite vă vor fi de folos. Până la următorul articol, vă invităm să vizitați și site-ul de anunțuri gratuite Triauto.ro, care vă pune la dispoziție o gamă largă de modele auto și modalități de achiziționare a acestora. Drumuri bune!