Cutii de viteze automate vs. manuale

Tehnologiile moderne uneori ne dau bătăi de cap! În ultimii ani, acestea au evoluat atât de mult în domeniul industriei constructoare de mașini, încât aproape că nu reușim să ținem pasul cu tot ce este nou în acest domeniu. Cutiile de viteze sunt de diferite tipuri în prezent. Pentru a ține pasul cu noile oportunități din acest domeniu, vă prezentăm câteva informații utile despre modele variate de cutii de viteze. Sperăm că vă vor ajuta să alegeți mașina de care aveți nevoie și toate dotările ei importante!

Tipuri de cutii moderne de viteze
Modele de cutie de viteze de tip automat
1. Cutia cu convertizor de cuplu
2. Cutia cu dublu ambreiaj
Avantajele cutiilor de viteză automate

Tipuri de cutii moderne de viteze

Mașina dotată cu o cutie de viteză automată este acea mașină în care nu există pedala de ambreiaj și în care vitezele se schimbă singure, fără ca șoferul să intervină.

Datorită complexității lor, cutiile de viteze sunt însă de mai multe tipuri. Clasificarea lor are la bază principiul acestora de funcționare. Așadar, dacă sunteți pasionați de industria auto, cu siguranța veți întâlni în mod frecvent denumiri precum cutie automată cu convertizor de cuplu, cutie cu dublu ambreiaj, cutie robotizată, cutie cu variație continuă, etc.

Modele de cutie de viteze de tip automat

1. Cutia cu convertizor de cuplu

Acesta este cel mai frecvent întâlnit model dintre toate categoriile de cutii de viteze. Cutia cu convertizor de cuplu se regăsește la cele mai multe modele de automobile: BMW, Audi, Mercedes sau Jaguar. Este vorba despre un model de cutie de viteze care poate avea chiar 9 trepte. Sistemul său de funcționare este unul foarte complex, fiind format dintr-un convertizor de cuplu și angrenaje planetare.

Modelele create în ultimii ani sunt mult mai eficiente față de cele precedente. Pentru că are la bază o construcție complexă, modelul acesta de cutie de viteză oferă și următoarele avantaje importante: treptele de viteze se vor schimba foarte repede și nu există riscul de apariție a șocurilor.

2. Cutia cu dublu ambreiaj

Ea este formată, de fapt, din două ambreiaje, fiecare fiind responsabil pentru anumite viteze. Atunci când mașina va înainta, un ambreiaj este deja cuplat în timp ce celălalt se pregătește să cupleze următoarea pe următoarea viteză. Este un model de cutie de viteze folosită de constructorii celebri de autoturisme, precum Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes, BMW, Ford sau Renault.

Este bine de reținut faptul că acest model nu determină un consum mare de combustibil. Acesta poate fi comparat cu consumul mașinilor care au cutii de viteze manuale. Nu sunt însă recomandate pentru un trafic aglomerat.

Cutia de viteze cu dublu ambreiaj mai este cunoscută în industria auto sub denumirea de DCT (Dual Clutch Transmission). Din punctul de vedere al denumirii veți întâlni în mod frecvent pentru acest model de cutie de viteze denumiri diferite, în funcție de producător. Așadar, va trebui să întrebați despre principiul de funcționare atunci când veți fi pus în situația de a întâlni o denumire nouă pentru această parte componentă importantă a mașinii.

Din punctul de vedere al alcătuirii, acest model de cutie de viteză este formată de fapt, din două cutii de viteze manuale dispuse în paralel. Una dintre ele conține treptele impare de viteză și cealaltă, treptele pare.

Mașinile care sunt dotate cu o astfel de cutie de viteze prezintă multe avantaje față de cele care sunt utilate cu cutii obișnuite, manuale. Spre exemplu, treptele de viteză se vor schimba mult mai repede, nu va fi întrerupt fluxul de putere al mașinii și lipsa șocurilor la schimbarea vitezelor. Toate cutiile de acest tip sunt controlate electronic. Cuplarea vitezelor se va face în mod hidraulic sau electric.

Celelalte tipuri de cutii de viteze sunt mai puțin utilizate și prezintă un interes foarte mare în momentul de față.

Sursă video: InspectorAuto.ro

Avantajele cutiilor de viteze automate

Dacă veți auzi în anturajul dumneavoastră faptul că modelele noi de cutii de viteze se defectează mult mai repede, să știți că acest lucru nu este deloc adevărat. Sunt foarte bine realizate și nu este vorba despre niciun fel de risc din punctul acesta de vedere. Este foarte adevărat că probleme pot apărea în cazul mașinilor second-hand, când nu cunoaștem nici numărul de kilometri reali și nici felul în care fostul șofer a condus mașina.

➔ Din punctul de vedere al consumului de combustibil, dacă este vorba despre modele noi de cutii de viteză, nu veți avea probleme deloc cu consumul de combustibil. Tehnologia a avansat atât de mult, încât consumul este aproape identic cu cel al mașinilor utilate cu cutii manuale de viteză.

➔ Un alt aspect important pe care îl puteți reține este legat de costurile pentru serviciile de reparații. În această situație, pentru modelele complexe de cutii de viteze costurile vor fi mai mari, este perfect adevărat. Însă, pentru restul modelelor, prețurile nu sunt mai ridicate în comparație cu modelele manuale de cutii de viteză.

Din punctul de vedere al noilor tendințe în ceea ce privește industria mondială constructoare de autoturisme, suntem nevoiți să ne rezumăm la următorul lucru: mașinile electrice, care reprezintă viitorul industriei, sunt toate echipate cu cutii automate de viteze. Așadar, cutiile manuale vor fi de domeniul trecutului.

Sursă video: Atelierul de Detailing

Pe Blogul site-ului nostru de prezentare sunt foarte multe articole interesante despre industria constructoare a mașinilor, despre istoria acesteia, precum și despre cele mai noi modele de mașini construite în ultimii 5 ani. Le puteți citi atunci când aveți puțin timp liber la dispoziție.

Tot aici veți descoperi și lucruri interesante despre anumite părți componente importante ale unei mașini, sfaturi utile pentru șoferii începători, semne importante ale unor defecțiuni, felul în care se realizează reparațiile diferitelor părți componente, etc.

Postarea acestor articole informative se realizează în mod frecvent și au scopul de a vă informa în mod constant pe dumneavoastră. Dacă aveți sugestii interesante sau dacă sunteți interesați și de alte subiecte legate de industria auto, vă rugăm să ne transmiteți ideile dumneavoastră prin formularul de contact. Mulțumim pentru faptul că sunteți alături de noi!