Curățarea mașinii înainte de vânzare: interior și exterior

Curățarea mașinii înainte de vânzare poate oferi potențialilor cumpărători o perspectivă pozitivă asupra ofertei tale.

Există mulți factori care determină o vânzare, iar unul dintre ei este reprezentat de încredere. O curățare a mașinii, realizată înainte de prezentarea propriu-zisă, poate arăta faptul că ești o persoană de bună credință și că tranzacția va fi una sigură.

Dacă nu vrei să te ocupi tu de această procedură, caută să externalizezi sarcinile unei firme specializate. Spalătoriile auto prestează servicii de acest tip mai mult basic, pe când firmele de detailing duc curățarea la un alt nivel și oferă servicii mai complexe.

Șofer începător? Iată 6 ponturi pentru tine!(Deschide intr-un tab nou)

Iată principalele subiecte pe care le vom detalia în continuare:

1. Curățarea mașinii – interior
Bord
Orificii de ventilație
Volan
Schimbător de viteze & Maneta de frână de mână
Tapițerie scaune și banchetă
Plafon
2. Curățarea mașinii – exterior
Caroserie
Jante
Faruri
Geamuri și oglinzi laterale
3. Serviciile firmelor de detailing auto
4. Sfat pentru stabilirea prețului ulterior

1. Curățarea mașinii – interior

Un interior curat îți poate crește șansele de a vinde autoturismul la un preț real. În lipsa unor operațiuni de curățare, elementele specifice interiorului ar putea fi considerate ca fiind uzate de către potențialii cumpărători. Pentru a evita această percepție, încearcă să realizezi – tu sau o firmă specializată – o curățare a interiorului mașinii.

Iată câteva elementele specifice interiorului pe care să le ai in vedere atunci când te implici personal:

 • Bord

Începe prin a șterge ușor bordul și toate componentele lui cu o cârpă sau o lavetă umedă pentru înlăturarea prafului și a altor impurități. După aceea, poți folosi o soluție specială pentru curățarea bordului. La final, folosește o altă lavetă uscată pentru îndepărtarea excesului și pentru uscare.

Distribuția mașinii și importanța ei(Deschide intr-un tab nou)

 • Orificii de ventilație

În cazul orificiilor, curățarea ar putea să fie puțin mai dificilă dacă nu au existat curățări relativ constante de-a lungul timpului. Șterge întâi orificiile cu o cârpă sau o lavetă umedă pentru îndepărtarea impurităților, după care folosește o soluție pentru curățarea interiorului. La final, folosește o lavetă uscată pentru înlăturarea soluției.

 • Volan

Pentru volan, adaptează soluția de curățare la materialul folosit pentru suprafața volanului. De exemplu, dacă este vorba de un volan din piele, atunci folosește o soluție pentru curățarea pielii. O lavetă se va folosi pentru curățarea propriu-zisă cu soluția de curățare și o alta pentru îndepărtarea soluției.

 • Schimbător de viteze & Maneta de frână de mână

În cazul schimbătorului, adaptează soluția de curățare la tipul de material existent la exteriorul acestuia. O lavetă umedă va fi utilizată pentru indepărtarea inițială a impurităților. După aceea, o altă lavetă se va folosi pentru curățarea schimbătorului de viteze (sau a unei anumite porțiuni a acestuia) cu soluția potrivită și la final se va șterge cu o lavetă uscată.

 • Tapițerie scaune și banchetă

Aspiră întâi tapițeria pentru a scăpa de praf și alte impurități de la suprafața și din interiorul țesăturii. Poți folosi un produs de curățare specializat pentru un anumit tip de material (piele, vinil) folosit pentru tapițeria scaunelor. Modul de folosire al soluțiilor poate să difere de la un produs la altul, așa că ar fi bine să urmezi instrucțiunile. Partea de curățare ar putea fi mai complicată în cazul scaunelor. Poți la fel de bine să lași această operațiune pe seama personalului unei firme specializate.

 • Plafon

Îndepărtează întâi praful prin intermediul unei lavete umede. Apoi ia o lavetă sau o perie cu peri moi (dar nu atât de moi încât să nu existe rezultate) pe care să o pulverizezi cu o soluție specială pentru curățarea plafonului (există produse specializate atât în curățarea tapițeriei, cât și a plafonului). O altă lavetă uscată va fi utilizată pentru absorbirea soluției.

Mai sunt și alte elemente specifice interiorului unei mașini pe care să le cureți: covorașele, podeaua, portbagajul, suprafețele ușilor, dar și altele.

Este foarte important să citești instrucțiunile fiecărui produs în parte pentru că ar putea exista metode de curățare diferite, precum și timpi diferiți (timpi de așteptare pentru ca soluția să-și facă efectul).

În cazul în care crezi sau descoperi că anumite soluții sau proceduri afectează calitatea materialelor, poți să apelezi la o firmă care oferă servicii de curățare auto.

2. Curățarea mașinii – exterior

La fel ca în cazul interiorului, curățarea exteriorului va fi un factor important pentru fixarea unui preț potrivit. De aceea, caută să te îngrijești măcar de operațiunile de curățare de bază. Concentrează-ți atenția către:

 • Caroserie

Poți folosi un furtun și un burete cu detergent pentru curățarea caroseriei auto. Întâi folosește furtunul pentru a uda caroseria integral și a înlătura în acest mod praful depus (sau cel puțin pentru a înmuia murdăria). După, spală caroseria cu buretele îmbibat în detergent. Cel mai probabil, operațiunea va dura ceva timp și va necesita efort. Bine ar fi să speli mașina la umbră, pentru că detergentul se poate usca la soare. Ai putea accelera această sarcină prin intermediul unui aparat de spălat cu presiune.

 • Jante

Un produs specializat în curățarea jantelor ar fi alegerea potrivită. De obicei, aceste produse pot fi găsite în comerț în varianta unor pulverizatoare. Janta va fi pulverizată și se va curăța prin intermediul unei perii pentru jante. După aceea, se va folosi un furtun sau un aparat de spălat cu presiune pentru îndepărtarea soluției și murdăriei de pe jante.

 • Faruri

Acestea au nevoie de îngrijire pentru că sunt un factor care determină siguranța celor implicați în trafic. Pentru a asigura vizibilitatea sticlei, caută să speli întâi sticla farurilor cu un burete îmbibat în apă cu săpun ca să îndepărtezi praful și alte impurități. Limpezește apoi cu un furtun suprafața farurilor și așteaptă să se usuce. Pentru a îndepărta aspectul mătuit, poți folosi un spray lubrifiant pulverizator special pentru faruri, însă s-ar putea ca această soluție să nu fie una de durată. Pentru polish profesional, apelează la serviciile unei firme specializate în acest sens.

 • Geamuri și oglinzi laterale

Asigură-te că își pot îndeplini rolul fără probleme. Pentru acest lucru, înlătură întâi praful și alte impurități cu o lavetă umedă. Apoi, folosește o soluție specializată pentru geamuri și oglinzi. La final, utilizează o lavetă uscată și șterge bine geamurile și oglinzile pentru a usca suprafața.

Dacă elementele cromate sau din plastic sunt extrem de deteriorate, mai bine apelezi la o firmă specializată în polish. Citește instrucțiunile soluțiilor folosite pentru că metodele de aplicare și timpii de acțiune ai produselor specializate ar putea fi diferiți!

3. Serviciile firmelor de detailing auto

Serviciile profesionale îți pot fi de ajutor dacă n-ai timp sau pur și simplu nu dorești să te implici în curățarea mașinii.

Firmele specializate dispun de aparatură specială, dar și de metode de lucru cu eficiență ridicată potrivită pentru specificul unui anumit element ce ține de interior sau de exterior. Cel mai bine ar fi ca, atunci când soliciți serviciile unor astfel de firme, să întrebi ce elemente pot fi îngrijite cu adevărat.

Verificări auto necesare pentru a cumpăra/vinde o mașină(Deschide intr-un tab nou)

Spre deosebire de o spălătorie auto cu metode de curățare de bază, o firmă de detailing auto poate veni în plus cu servicii precum: polish elemente specifice exteriorului sau interiorului, soluții pentru mirosuri neplăcute (inclusiv cele cauzate de bacterii in A/C), aplicare diverse tratamente, dar și alte servicii.

4. Sfat pentru stabilirea prețului ulterior

Stabilirea prețului e strâns legată de plusurile și minusurile mașinii tale. Dacă realizezi tu operațiunea de curățare, vei descoperi care sunt neregulile de ordin estetic ale mașinii tale. Zgârieturile care ies in evidență sau urmele de deteriorare vor conta în vederea fixării unui preț corect pentru mașină.

Totuși, anumite nereguli, precum zgârieturile ușoare sau deteriorările minore, nu ar trebui să te determine să vinzi mașina la un preț extrem de dezavantajos pentru că ele oricum apar în timp.

Mașinile electrice: tot ce trebuie să știi despre ele(Deschide intr-un tab nou)