Distribuția mașinii și importanța ei

Atunci când achiziționați o mașină second-hand, este nevoie să mergeți la un service specializat și să solicitați o verificare amănunțită pentru a vă asigura de siguranța dumneavoastră și a celor dragi. Vă recomandăm să verificați în primul rând starea sistemului de frânare, eventuale avarii, consumul de ulei și de benzină, distribuția mașinii etc. În acest articol ne vom axa pe distribuția mașinii, după cum urmează:

Despre distribuția mașinii

Una dintre cele mai importante componente ale unei mașini second-hand este distribuția. Nu toți foștii proprietari de mașini informează corect și real, atunci când își vând mașina, despre momentul în care a fost schimbată distribuția mașinii. Atât mecanicii, cât și producătorii de mașini din întreaga lume recomandă ca schimbarea kit-ului de distribuție să se realizeze la un anumit număr de kilometri, în funcție de tipul de distribuție și de modelul mașinii. Aceste date importante le puteți obține din cartea tehnică a mașinii sau întrebând un mecanic cu experiență care lucrează în cadrul unui service specializat și autorizat.

Este recomandat ca această componentă importantă a motorului să fie schimbată și dacă mașina respectivă nu a fost folosită în mod constant timp de 4-5 ani. Foarte multe verificări amănunțite au reușit să descopere la timp probleme la sistemul de distribuție și să salveze defecțiuni foarte importante care ar fi provocat daune costisitoare.

Rolul distribuției auto

Această componentă importantă este răspunzătoare pentru controlul tuturor componentelor care alcătuiesc motorul unei mașini. Este vorba despre o sincronizare a deschiderii supapelor de evacuare, această sincronizare urmând să determine realizarea schimbului de gaze din cilindri.

O curea foarte uzată de distribuție care nu va fi schimbată la timp va determina întotdeauna distrugerea motorului!

Componența distribuției auto

În general, un kit de distribuție auto conține următoarele lucruri: curea de distribuție, rola de ghidare, rola întinzătoare și pompa de apă. Pentru majoritatea autoturismelor este indicat să schimbați cureaua de distribuție după aproximativ 60.000-100.000 de km parcurși.

Sursa video: InspectorAuto.ro

Defecțiuni la distribuția mașinii

În cazul ruperii curelei de distribuție, veți auzi zgomote ciudate și neobișnuite în partea din față a motorului mașinii dumneavoastră. Acest lucru afectează starea de funcționare a mașinii, ducând la apariția unor vibrații neobișnuite. În cazul mașinilor moderne, vă recomandăm să fiți atenți la senzorii de bord și la ce indică aceștia. Nu treceți cu vederea aprinderea lor, deoarece defecțiunile apărute se pot agrava mult și pentru reparații veți avea de plătit sume mari de bani!

Dacă veți constata că motorul mașinii face zgomot la relanti sau dacă veți observa în urma unei verificări amănunțite, defecte vizibile ale curelei de distribuție, mergeți de urgență la un service auto experimentat. Nu trebuie să așteptați ca intervalul de 60.000 de kilometri să fie atins, în această situație. Contează foarte mult intervalul de timp în care mașina și cureaua nu au fost folosite.

De asemenea, orice vibrație care apare la motor în timp ce conduceți este un semn pe care trebuie să îl luați în considerare. O verificare suplimentară realizată de un mecanic de specialitate este foarte potrivită în acest caz.

Trebuie să luați în considerare și uleiul care se poate scurge în zona curelei de distribuție, precum și fumul în exces.

Cheltuielile pentru reparația motoarelor distruse din cauza curelelor de distribuție vechi sau uzate sunt foarte costisitoare. De cele mai multe ori, reparația unui motor pentru o mașină veche de tip second-hand este mult mai scumpă decât cumpărarea unui motor nou.

Sursa video: VirtualGarage RO

Recomandări

Toate neplăcerile generate de deteriorarea sistemelor de distribuție pot fi însă cu succes evitate dacă nu veți omite să solicitați verificări amănunțite din partea personalului de specialitate. Sunt recomandate înainte de a cumpăra o mașină second-hand și sunt utile și după ce acest lucru a fost realizat. Contează foarte mult calitatea cauciucului din care este confecționată cureaua și timpul în care s-a circulat cu mașina. Dacă există perioade îndelungate de timp în care mașina a staționat, atunci schimbul curelei de distribuție este recomandat a se realiza nu mai târziu de 4-5 ani.

Toate aceste lucruri este bine să le discutați de la început cu mecanicul care se va ocupa de întreținerea și reparația mașinii dumneavoastră. Ei sunt cei mai în măsură tehnicieni să vă furnizeze cele mai corecte informații din punct de vedere tehnic în acest domeniu. Fiecare model de autoturism are caracteristicile lui și intervale de schimb diferite. Dacă veți ajunge la un service auto pentru anumite probleme ale sistemului de distribuție, solicitați din partea mecanicilor să vă verifice și sistemul de frânare. Este la fel de important, mai ales în condițiile în care se circulă în România.  

Site-ul de anunțuri auto gratuite Triauto.ro colaborează cu dealeri auto profesioniști care oferă inclusiv servicii de garanție pentru mașinile second-hand comercializate. De asemenea, acestea sunt verificate atât în țara de proveniență cât și în România, au schimburile de ulei realizate și filtrele originale, de asemenea. Dacă sunteți în căutarea unei mașini second-hand verificată, pentru care veți primi și garanție sau pe care o puteți cumpăra în sistem de rate bancare, leasing sau sistem Buy-Back, vă recomandăm să verificați anunțurile auto de pe site.