Despre bateria auto

Bateria auto este responsabilă de mai multe lucruri importante. În primul rând, ea va trebui să stocheze în mod optim energie electrică necesară pentru ca motorul să pornească. În cazul modelelor noi de automobile, o mulțime de sisteme electronice moderne necesită curent electric pentru a funcționa în timpul mersului. Acestea nu sunt singurele lucruri pe care o baterie auto trebuie să le realizeze!
Iată câteva dintre ideile pe care le vom dezvolta în continuare:

Sfaturi pentru alegerea bateriei auto
Modele de baterii auto
1. Bateria AGM
2. Bateria auto calciu calciu
3. Bateria auto tip spirală
Întreținerea corectă a unei baterii auto

Sfaturi pentru alegerea bateriei auto

Foarte multe persoane au tendința să aleagă această componentă în funcție de preț. Niciodată un preț foarte scăzut nu va reprezenta o garanție a calității. Poate fi o soluție bună pentru o perioadă de criză financiară, însă va trebui să conștientizați faptul că veți fi nevoit să schimbați bateria mașinii mult mai repede.

Când veți alege noua baterie pentru mașina dumneavoastră, trebuie să luați în calcul câteva lucruri. Este vorba despre alegerea unui acumulator cu un amperaj adecvat, despre dimensiunile care se potrivesc mărcii și modelului de mașină, despre marca acesteia și despre modul în care sunt fixate bornele de conectare.

Niciodată nu va trebui să alegeți o baterie auto care va avea un amperaj inferior celei recomandate de producător, deoarece nu va face față solicitărilor motorului. De asemenea, amperajul nu trebuie să fie nici peste nivelul optim recomandat, care poate fi diferit, în funcție de modelul mașinii.

Fiecare model de mașină are nevoie de un anumit model de baterie, care are dimensiuni standard. Locul în care se va fixa bateria auto are dimensiuni fixe. În acest spațiu special va încăpea o baterie cu anumite dimensiuni. Așadar, înainte de a merge la un magazin specializat, pur și simplu măsurați dimensiunile vechii baterii, pentru a fi siguri că veți cumpăra modelul potrivit și ca nu va fi nevoie să returnați produsul.

Marca produsului reprezintă o garanție a calității. Dacă dispuneți de rezerve financiare, alegeți o marcă bună pentru a nu fi nevoit să schimbați bateria după scurt timp.

Sursă video: autodoc24.ro

Modele de baterii auto

1. Bateria AGM

Bateria auto model AGM este un model modern de baterie care folosește o tehnologie avansată de tip plumb-acid cu separator de fibră de sticlă. Aceste model de baterie modernă prezinta avantajul că are o foarte bună capacitate de a alimenta consumatorii, chiar și în condiții de temperaturi extreme.

Din punctul de vedere al capacității, aceasta este de 3 ori mai mare față de capacitatea bateriilor obișnuite. În anul 2020, a fost considerat cel mai bun acumulator al momentului. Este, de asemenea, un model recomandat pentru mașinile model nou, care au multe sisteme electronice în structură, acestea necesitând un consum mult mai ridicat de curent electric.

2. Bateria auto calciu-calciu

Aceasta este un alt model nou de baterie auto care folosește o tehnologie diferită de fabricație. Pentru că permite ca procesul de descărcare să fie mult mai lent, durata de viață este mult mai ridicată comparativ cu alte modele de baterii auto. Una din caracteristicile ei nprincipale constă în faptul că plumbul este înlocuit în mod complet cu calciu. Pentru a obține un nivel de încărcare identic cu cel obținut de către bateriile convenționale este nevoie de o tensiune nominală de 15 volți la o încărcare de 85% în ceea ce privește capacitatea bateriei.

Cel mai mare dezavantaj al unui astfel de model de baterie auto constă în faptul că necesită un încărcător special și durata de încărcare este mult mai lungă. Există însă și avantaje: putere ridicată de pornire  a motorului la temperaturi foarte scăzute. De asemenea, nu necesită întreținere specială și poate fi încărcată chiar și la tensiuni mai mari.

3. Bateria auto tip spirală

Astfel de modele de baterii se mai numesc și bateriile SPIRAL COIL. Sunt modele asemănătoare cu cele de tip AGM, dar au particularități de construcție distincte. Puterea lor este excelentă și sunt preferate de către constructorii de automobile pentru utilarea modelelor performante de automobile, precum și pentru cele puternice. Astfel de mașini au nevoie de o tensiune suplimentară pentru a porni.

Cea mai importantă caracteristică a unui astfel de model de baterie pentru mașină este faptul că plăcile pozitive și plăcile negative din interior sunt dispuse sub formă de spirală. În acest fel, capacitatea de transmitere a curentului este mult mai ridicată, în comparație cu alte modele de acumulatori auto.

Specialiștii atenționează asupra faptului că acest model este mult mai rezistent la șocuri sau vibrații și rezistă, de asemenea, mult mai bine la temperaturi mari și la mai multe cicluri de funcționare.

Sursă video: The Nerd Mechanic – DIY

Întreținerea corectă a unei baterii auto

O baterie auto daca este foarte bine întreținută, poate avea o durată de viață mult mai bună. Aceasta poate fi prelungită dacă vom fi  atenți la următoarele lucruri:

  • Nu trebuie sa oprim motorul de foarte multe ori, dacă acest lucru chiar nu este strict necesar;
  • Bornele de racordare trebui bine curățate și unse cu soluții speciale;
  • Tensiunea bateriei trebuie măsurată în mod constant cel puțin o dată pe lună;
  • Când mașina va fi complet oprită, nu trebuie să avem nici un consumator de curent electric pornit. 
  • Nu mențineți bateria veche atunci când începe să dea semne de uzură.

Cum ne dăm seama că bateria mașinii este suficient de uzată ca să fie schimbata?
Unul din indicatori este martorul luminos de la bordul mașinii. Dacă acesta rămâne aprins și după ce am pornit motorul, atunci trebuie să fim atenți, pentru că este posibil ca bateria să cedeze. Când este suficient de descărcată, motorul nu mai pornește cu ușurință.

Chiar dacă aveți un redresor acasă și încărcați bateria, aceasta se va descărca foarte repede, deci tot veți fi nevoit să investiți într-o baterie auto nouă.  

Este foarte important să solicitați părerea unui mecanic cu experiență pentru orice problemă care poate apărea la nivelul acumulatorului mașinii dumneavoastră. De asemenea, citiți cu atenție cartea tehnică a mașinii și respectați întocmai precizările și recomandările producătorului, mai ales dacă ați optat pentru un model modern de mașină.