Ambreiajul mașinii: ghid complet

Majoritatea autoturismelor de la noi din țară sunt cu transmisie manuală. Informațiile despre felul în funcționează și sunt întreținute principalele componente ale unui autoturism sunt utile tuturor șoferilor interesați să afle dedesubturile mașinii pe care o conduc. Subiectul de astăzi îl reprezintă ambreiajul auto, despre care e util să vă informați pentru a vă proteja de accidente rutiere grave, pentru a repara la timp defecțiunile, pentru a economisi bani și pentru a proteja viețile celorlalte persoane. Iată principalele idei din articol:

Ambreiajul mașinilor
Componența ambreiajului
Funcționarea ambreiajului
Erori de șofat care pot defecta ambreiajul
Ce condiții trebuie să îndeplinească ambreiajele mașinilor?
Defecțiuni ale ambreiajului
1. Patinarea
2. Alunecarea
3. Blocarea
Sfaturi pentru șoferi

Ambreiajul mașinilor

Șoferii începători au aflat de existența acestei părți importante a mașinii încă din momentul în care au început școala de șoferi. Cu ajutorul pedalei de ambreiaj putem pleca cu mașina de pe loc sau putem schimba vitezele atunci când este nevoie!

Pentru ca acest lucru să se întâmple fără nici un fel de probleme, este nevoie ca toate părțile componente ale acestui mecanism important să funcționeze în mod optim.

La mașinile care au cutie de viteze manuală, pedala de ambreiaj acționează prin intermediul fie al unui cablu, al unei tije sau chiar și prin intermediul unui sistem hidraulic. Acesta reprezintă un sistem ce se găsește situat între cutia de viteze și motor, care este compus din volantă, din discul de ambreiaj, placa de presiune și rulmentul de presiune.

Rețineți că pe ambele fețe ale ambreiajului există un material special de fricțiune numit ferodou. În felul acesta vă va fi mult mai simplu să înțelegeți sistemul de funcționare, deoarece veți recunoaște foarte ușor termenii când veți avea defecțiuni de reparat în service-ul specializat.

Durata de viață a unui ambreiaj depinde foarte mult de felul în care șoferul conduce autoturismul. Un ambreiaj de calitate, în general, trebuie să reziste între 8.000 și 16.000 de kilometri, susțin specialiștii.

Sursă video: 99Vehicles

Componența ambreiajului

Putem afirma faptul ca elementele cheie ale unui ambreiaj sunt următoarele: carcasa ambreiajului, discul de ambreiaj, rulmentul de presiune și furca de ambreiaj.

A. Carcasa ambreiajului este formată dintr-o placă de presiune, un arc de diafragmă și o carcasă propriu-zisă. Conectarea carcasei la placa de presiune se realizează cu ajutorul unor arcuri speciale. Placa de presiune este activată de către arcul diafragmei. Când vom acționa ambreiajul, furca de angrenare se va afla într-o poziție deschisă. Partea interioară va apăsa pe placa de presiune care va apăsa, la rândul ei, pe volanta motorului.

B. Discul de ambreiaj se găsește între motor și placa de presiune. Discul de ambreiaj este, de fapt, un disc metalic care are niște garnituri fixate cu ajutorul niturilor speciale. Diametrul interior al butucului este conectat prin niște arcuri speciale la arborele de intrare, în cutia de viteze. Arcurile de amortizare vor determina trecerea lină de la o viteză la alta.

C. Rulmentul de presiune este poziționat între axele de rotație ale sistemului. Rolul său principal constă în acționarea furcii de angrenare.

D. Furca de ambreiaj face parte din articulația ambreiajului. Ea va asigura mișcarea unei componente foarte importante, anume rulmentul de presiune.

Funcționarea ambreiajului

Cu ajutorul acestui sistem, mișcarea de rotație a motorului este transmisă cutiei de viteze și de aici roților mașinii.

Ce se întâmplă atunci când pedala de ambreiaj nu este apăsată?

În acest timp, placa de presiune presează (ca într-un sandwich) discul de ambreiaj de volanta atașată de axul principal al motorului, arborele cotit.

Ce se întâmplă când apăsăm pedala de ambreiaj?

În acest moment, placa de presiune nu mai apasă pe volantă. În felul acesta, mișcarea de rotație a motorului nu se va mai transmite cutiei de viteze. Doar în felul acesta pot fi schimbate vitezele.

Când se apasă pedala de ambreiaj (debreiere), discul de ambreiaj are în continuare o mișcare redusă de rotație. Această mișcare este mai redusă decât cea a plăcii de presiune și a volantei. Diferența aceasta de rotație este suplinită de rulmentul de presiune. El va fi solicitat doar în timpul debreierii, bineînțeles.

Astfel, sunt transmise mișcările de rotație ale motorului către cutia de viteze, iar, mașina pornește de pe loc.

Un alt rol foarte important al ambreiajului este acela că el protejează foarte bine motorul și transmisia de șocurile puternice și periculoase care pot afecta în mod grav piesele aflate în mișcare.

Este unul din motivele principale pentru care este recomandat să mergeți imediat la un service specializat atunci când suspectați defecțiuni ale ambreiajului. Astfel puteți evita defecțiuni suplimentare care pot să însemne costuri foarte mari în mod suplimentar.

Ce se întâmplă când punem o frână bruscă?

Atunci când frânăm brusc și nu mai avem timp să apăsăm pedala de ambreiaj, discul de ambreiaj va patina pe placa de presiune și pe volantă și va evita ruperea arborelui cotit al motorului sau ruperea transmisiei.

Debreierea (apăsarea pedalei de ambreiaj) se poate face brusc, fără nici un fel de probleme. În mod contrar, ambreierea trebuie realizată în mod lent, fără a face mișcări bruște pentru a nu „cala” motorul mașinii.

Erori de șofat care pot defecta ambreiajul

 ❌ NU eliberați pedala ambreiajului atunci când maneta de viteze se află într-una din viteze. Dacă acest lucru se întâmplă, consecințele sunt următoarele: transmisia va primi tot cuplul maxim, iar motorul se va opri. Consecința nu poate fi decât distrugerea anumitor părți componente ale mașinii precum planetare, discul de ambreiaj, etc.

NU țineți mult timp apăsată pedala de ambreiaj, mai ales atunci când staționați în mijlocul traficului mult. Consecința poate fi defectarea și uzarea excesivă a rulmentului de presiune.

 ❌ NU sprijiniți piciorul pe pedala de ambreiaj în timpul mersului sau un timp îndelungat. Dacă vă aflați în situația de a urca pante abrupte sau de a merge prin nisip sau prin zăpadă mult timp, evitați să forțați ambreiajul.

 ❌ NU este un lucru bun pentru mașină plecarea de pe loc într-o treaptă superioară de viteză decât cea recomandată sau trecerea bruscă dintr-o treaptă superioară de viteză într-una inferioară.

Ce condiții trebuie să îndeplinească ambreiajele mașinilor?

Pentru ca o mașină să ruleze normal este necesar ca ambreiajul acesteia să îndeplinească cu succes următoarele condiții:

  • Trebuie să permită decuplarea completă a motorului de transmisie pentru ca să fie posibilă schimbarea treptelor de viteză fără șocuri.
  • Să asigure o îmbinare fără patinare între motor și transmisie.
  • Trebuie să permită eliminarea căldurii care se produce în timpul procesului de cuplare, rezultat al patinării suprafețelor de frecare.
  • Să ofere siguranță în funcționare.
  • Să fie foarte ușor de întreținut și de reglat.

Defecțiuni ale ambreiajului

Cele mai comune semne ale unui ambreiaj defect

Este foarte recomandat să cunoașteți semnele cele mai importante ale ambreiajului defect. Repararea sau înlocuirea lui la timp poate determina economii importante de bani. Cu cât va fi mai repede schimbat sau reparat, cu atât mai puține piese se vor defecta în mod suplimentar

Este bine să luați în continuare următoarele semne: apariția vibrațiilor în pedala de ambreiaj atunci când veți accelera, pulsarea pedalei de ambreiaj, blocarea acesteia pe podeaua mașinii, sunete ciudate care apar atunci când apăsați pedala de ambreiaj, zgomot ciudat de scârțâit atunci veți schimba vitezele, imposibilitatea mașinii de a intra în viteză, ambreiajul este rupt și sincronizarea motor-cutie de viteze nu se realizează corect, etc.

1. Patinarea

Una dintre cele mai frecvente cauze care pot să determine apariția unei astfel de defecțiuni este uzarea sau defectarea ferodourilor. Mai poate fi uzată și suprafața discului de ambreiaj, de asemenea.

Atunci când ferodourile sunt foarte uzate, ele devin mult mai subțiri. Din cauza acestui lucru, nu vor mai presa destul de puternic asupra suprafeței volantului. Întotdeauna un ferodou cu suprafața deformată nu poate apăsa în mod uniform asupra volantei.

Ne mai putem confrunta și cu următoarea situație: ulei pe suprafața ferodourilor. Atunci când apare uleiul în aceasta arie, consecința va fi reducerea durității lor, în mod implicit. Deoarece forțele de frecare vor fi diminuate, alunecarea elementelor de contact este inevitabilă.

Ambreiajul mașinii dumneavoastră mai poate patina și datorită faptului că arcurile diafragmei sunt slăbite sau deteriorate.

Fenomenul de patinare al ambreiajului mai poate fi determinat și de deteriorarea furcii în cazul vehiculelor cu ambreiaj mecanic, întinderea cablului de ambreiaj, umflarea componentelor din cauciuc, lipsa fixării optime a elementelor componente ale vehiculelor prevăzute cu ambreiaj hidraulic, etc.  Mecanismul de compensare uzat poate genera și el derapaje importante ale ambreiajului, de asemenea.

2. Alunecarea

Cele mai importante cauze ale unei astfel de defecțiuni sunt următoarele: cablul de ambreiaj trebuie ajustat și chiar curățat de rugină foarte bine, mecanismul de articulație poate fi deteriorat sau îndoit, placa de presiune poate fi deformată, montura motorului poate fi ruptă, placa de presiune poate fi slăbită, există scurgeri de ulei din motor sau din cutie, piesele sunt mult prea uzate, arcurile de torsiune sunt rupte, etc.

3. Blocarea

Una dintre cauzele cele mai frecvent întâlnite în practică este întinderea sau ruptura cablului de ambreiaj. Mai pot apărea defecțiuni ale cilindrilor sau scurgeri. Acestea vor avea drept consecință împiedicarea cilindrilor de a crea presiunea necesară.

În situația în care a pătruns aer în conducta hidraulică poate apărea blocajul ambreiajului. Chiar și o mișcare greșită de acționare a pedalei poate avea un astfel de efect, mai ales dacă nu este vorba despre o mașină nouă.

De asemenea, dacă ați înlocuit anumite componente ale ambreiajului cu piese second-hand, acestea pot fi mult prea uzate și pot genera fenomenul de blocaj.

Sursă video: 99Vehicles

Sfaturi pentru șoferi

O atenție sporită asupra felului în care conduceți un autoturism nu va avea drept consecință doar economisirea unor sume importante de bani. Întotdeauna va fi vorba și despre evitarea unor accidente grave și despre protecția sporită a pasagerilor din mașina dumneavoastră, precum și a partenerilor de trafic.

Toate semnalele care par a fi minore trebuie luate în calcul, întotdeauna, cu cea mai mare seriozitate. Chiar dacă veți pierde timp în service-ul specializat, este foarte bine să cereți verificări de fiecare dată din partea mecanicilor cu experiență importantă.

Pentru a proteja ambreiajul autoturismului dumneavoastră în mod eficient trebuie să turați cât mai puțin mașina atunci când angrenați ambreiajul. Pedala de ambreiaj întotdeauna se apasă lin și fără a face mișcări bruște, de asemenea. Întotdeauna, ambreiajul trebuie folosit doar atunci când este strict necesar, spun specialiștii din industria auto.

Deoarece este o componentă foarte importantă și deoarece costă mult, dacă sunteți în situația de a cumpăra o mașină second-hand, solicitați o verificare amănunțită a acesteia.

Este important pentru a preveni defecțiuni care pot apărea mai ales în timpul mersului. Vă sugerăm să rulați mașina și pe porțiuni de drum secundare.

Există mulți dealeri auto în prezent care își tratează cu seriozitatea meseria. Alegeți astfel de dealeri atunci când vă îndreptați atenția către o mașină rulată de tip second-hand. Unii dintre ei verifică mașinile vechi aduse din străinătate atât în țara respectivă unde a fost rulată mașina, cât și la noi. În acest sens, vă invităm să consultați site-ul Triauto.ro, unde veți găsi o bogată ofertă de automobile verificate de dealeri cu experiență.

De asemenea, aceștia oferă și servicii de garanție o perioadă de timp și este foarte important să beneficiați de o astfel de facilitate.

Înainte de a cumpăra mașina, interesați-vă ce preț au piesele acesteia, atât cele noi cât și cele second-hand. În situația în care veți fi nevoiți să le schimbați este bine să cunoașteți foarte bine costurile de dinainte. Piesele importante ale unei mașini, este foarte recomandat să le înlocuiți cu altele noi.

Toate acestea sunt lucruri pe care le puteți face fără eforturi și costuri prea mari. Drumuri bune!