Există șoferi tineri care sunt pasionați cu adevărat de mașini și arta condusului. Cei mai mulți chiar au talentul necesar și priceperea de a repara singuri propriul automobil. Pentru aceștia și pentru persoanele care doresc să aprofundeze cunoștințele tehnice pe care le-au dobândit până acum, prezentăm în continuare, pe scurt, structura și părțile componente ale unui automobil.
Cele mai frumoase mașini din lume!(Deschide intr-un tab nou)
Informațiile sunt utile pentru toți șoferii deoarece cu ajutorul lor puteți detecta eventuale defecțiuni pe care mașina le poate prezenta. Anumite semnale trebuie bine interpretate pentru a vă adresa unui service auto specializat în cel mai scurt timp posibil. Siguranța la volan este prioritară!
Așdar, care sunt părțile principale ale unui automobil?
Este foarte simplu! Un automobil este compus din motor, șasiu și caroserie.
1. Motorul
Ce este, de fapt, combustia internă?
Principalele componente ale motorului unei mașini
2. Șasiul unei mașini
3. Caroseria
1. Motorul
Cel mai important rol al motorului unui automobil este acela de a transforma energia generată de combustibil în energie mecanică propriu-zisă. Această energie mecanică se va transmite ulterior la roți și, în felul acesta, automobilul se va deplasa.
Uleiul de motor: tot ce trebuie să știți despre el(Deschide intr-un tab nou)
Evoluția tehnologiei și inteligența oamenilor au dus la realizarea unor modele de autoturisme de o performanță inedită. Aproape că este foarte greu de crezut că un automobil modern poate să atingă chiar și o viteză de 300-350 km/h, fără a lua în calcul performanțe și mai mari.
Nu mai amintim de design, dotări multiple, sisteme de frânare foarte performante, computere complexe de bord și senzori sofisticați. Este un uriaș pas înainte către modernizare și lumea civilizată. La toate acestea, trebuie să adăugăm și minunatele mașini electrice care ne vor ajuta, la un moment dat, să trăim într-o lume mult mai curată și mult mai puțin poluată.
Mașinile pe care le conducem în prezent și cele pe care le-am condus până acum sunt dotate cu motoare denumite motoare cu combustie internă.
Ce este, de fapt, combustia internă?
În urma procesului de combustie internă se creează o presiune foarte ridicată în interiorul motorului. Într-un final, această presiune va fi folosită pentru a pune roțile în mișcare și pentru a realiza deplasarea automobilului.
Există două tipuri de automobile: cele care funcționează cu ajutorul benzinei și cele care funcționează cu motorină. Mașinile care sunt dotate cu motoare pe bază de benzină au drept principiu de funcționare un amestec de aer-carburant. Acest amestec va fi aprins de o piesă foarte importantă pentru funcționarea mașinii, care este bujia.
Ce modele de mașini electrice sunt așteptate în showroom-uri în anul 2021?(Deschide intr-un tab nou)
Spre deosebire de motorul pe benzină, cel pe bază de motorină mai este numit și motor cu aprindere prin compresie. Pentru funcționarea unui astfel de motor este nevoie de existența aerului comprimat și de existența unei injecții de carburant.
Principalele componente ale motorului unei mașini
Pentru persoanele pasionate de mașini și arta condusului, precizăm faptul că orice motor este format din mecanismul motor și sisteme și instalații auxiliare. Este un concept foarte simplu și complet care asigură transformarea tuturor energiilor în mișcare!
Cele mai rapide mașini din lume(Deschide intr-un tab nou)
A. Mecanismul motor cuprinde blocul cilindrilor, carterul și chiulasa, la care mai adăugăm pistonul, segmenții, bolțul, biela, arborele cotit și volanul.
În blocul cilindrilor există cilindri. Prin aceștia trec pistoanele motorului. Tot prin blocul cilindrilor trece lubrifiantul și lichidul de răcire.
La blocul motor se conectează o altă piesă foarte importantă, care se numește chiulasa. Între cele două componente există o garnitură foarte importantă, respectiv garnitura de chiulasă. Deoarece în interiorul chiulasei are loc arderea combustibilului, aceasta are supape de admisie și supape de evacuare. Rețineți faptul că arderea propriu-zisă va avea loc întotdeauna între capătul pistonului și chiulasă!
B. Sistemele și instalațiile auxiliare includ instalația de ungere, cea de răcire, cea de alimentare, sistemul de control al emisie, mecanismul de distribuție și sistemul electric și electronic al mașinii.
2. Șasiul unei mașini
Este a doua componentă importantă a unui autoturism. Este format din următoarele părți componente: transmisie, sistemele de conducere, componentele pentru propulsie și susținere și instalațiile auxiliare.
A. Transmisia este importantă pentru funcționarea unui automobil deoarece ea are rolul de a transmite roților motoare propulsia creată de motor. Componentele transmisiei sunt următoarele: ambreiajul, cutia de viteză, transmisia cardanică, transmisia principală, diferențialul, arborii planetari și transmisia finală.
Mașini electrice lansate în anul 2020!(Deschide intr-un tab nou)
B. În ceea ce privește sistemul de conducere, acesta este format din următoarele componente: mecanismul de direcție și sistemul de frânare.
C. Componentele de susținere și propulsie sunt reprezentate de cadrul automobilului, sistemul de propulsie și suspensiile.
D. Instalațiile auxiliare conțin instalația de iluminat și semnalizare, instalația de climatizare și multe alte sisteme foarte moderne cu care pot fie echipate mai ales modelele foarte moderne de autoturisme, cu care ne-am obișnuit deja și noi.
3. Caroseria
Este partea componentă care are misiunea dificilă de purtare efectivă a mărfii și a pasagerilor.
Aceasta este pe scurt, structura unei mașini obișnuite. De asemenea, am punctat și cele mai importante părți componente ale acesteia, pentru a veni cu adevărat în ajutor persoanelor interesate de modul în care funcționează un automobil.
Blogul Triauto.ro vă va prezenta în mod periodic lucruri utile despre felul în care funcționează un automobil, despre felul în care trebuie realizate reparațiile principale, noutăți din domeniu, etc.
Scopul blogului este acela de a împărtăși informații ide actualitate tuturor persoanelor care sunt pasionate de domeniul automobilismului, precum și persoanelor care postează sau sunt interesate să cumpere un automobil cu ajutorul site-ului nostru de anunțuri.
Dacă nu ați analizat în detaliu ofertele postate pe site-ul Triauto.ro, este timpul să faceți acest lucru cât mai repede. Site-ul pune la dispoziție oferte foarte interesante, iar mulți dealeri colaboratori oferă facilități pe care nu le veți găsi în alte locuri: plata în rate, plata în sistem leasing, plata prin sistem BUY-BACK, credite bancare acordate pentru persoane care au contracte de muncă în străinătate, servicii de verificare a mașinilor scoase la vânzare, servicii de garanție, etc.