Prezentul articol se adresează în primul rând șoferilor care nu au foarte multă experiență. Orice șofer a început în același fel, așadar astăzi vă propunem spre lectură un articol explicativ despre pompa de benzină.
Ce este pompa de benzină?
Semnele defectării pompei de benzină
Recomandări pentru întreținere
Pompe externe
Pompa de benzină în rezervor
Ce este pompa de benzină?
Din punctul de vedere al funcționalității, pompa de benzină are rolul de a deplasa combustibilul din rezervor către motorul mașinii. Ea realizează alimentarea corectă și constantă pentru buna funcționare a motorului. Deoarece tehnologia din domeniul industriei constructoare de mașini a evoluat foarte mult, există multe tipuri de pompe de benzină în prezent.
Semnele defectării pompei de benzină
- zgomote neobișnuite ale mașinii pe care o conducem. În felul acesta vom sesiza imediat eventualele defecțiuni din timp. Atunci când pompa de benzină s-a defectat, apare un zgomot ciudat în funcționare.
- motorul mașinii nu mai este la fel de puternic. Dacă veți încerca să tractați o greutate sau să urcați o pantă, veți constata că puterea motorului nu mai este aceeași atunci când pompa de benzină este înfundată.
- mișcările anormale ale mașinii atunci când aceasta atinge viteze mari. Nu este normal ca acest lucru să se întâmple. Chiar dacă acesta își va reveni temporar, vă recomandăm o vizită la service-ul și mecanicii auto care se ocupă de mașina dumneavoastră.
- imposibilitatea de a porni mașina sau faptul că se oprește în mod complet uneori. În acest caz, trebuie verificată presiunea din sistemul de alimentare cu combustibil, cu ajutorul unui manometru. Aceasta în nici un caz nu trebuie să fie ZERO! Dacă acest lucru se întâmplă, însă, este foarte indicat să mergeți imediat la service. În mod cert pompa de benzină este defectă!
Recomandări pentru întreținere
➜ Specialiștii ne recomandă, în primul rând să nu circulăm fără benzină în rezervor. Acesta este bine să fie plin cel puțin în proporție de 25% din capacitatea lui maximă. De asemenea, atunci când veți schimba distribuția, este bine să cereți mecanicilor și câteva lucruri în plus. Spre exemplu, spălarea rezervorului este un lucru benefic, cel puțin o dată la 70.000 de km.
➜ Evitați pana completă de benzină. Dacă motorul va încerca să extragă până și ultimele picături de benzină din rezervor și acesta va fi gol, atunci toate reziduurile vor fi și ele aspirate și pompa de benzină se va înfunda foarte repede.
➜ Înainte ca iarna să sosească, tabloul electric trebuie foarte bine curățat, de asemenea. Pentru modelele foarte noi și performante de autoturisme, este recomandat să cereți sfatul direct al mecanicilor auto care realizează reviziile periodice ale mașinii. Ei sunt cei mai în măsură să vă ofere cele mai bune sfaturi în funcție de cât de moderne sunt piesele mașinii dumneavoastră.
➜ Evitați benzina de calitate foarte proastă, deoarece aceasta conține impurități ce pot crea foarte multe probleme pompei de benzină. În această situație, va trebui să alegeți stațiile de combustibil cele mai bune.
➜ În anumite situații, pompa de benzină poate să nu funcționeze deoarece nu este alimentată cu curent electric. Trebuie verificate contactele care pot fi foarte oxidate.
➜ În structura multor tipuri de pompe de benzină există mai multe categorii de filtre. Acestea se pot înfunda oricând. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci pompa de benzină nu va mai pompa combustibil în motorul mașinii.
➜ Dacă sunteți proprietarul unei mașini moderne, una din cauzele pentru care pompa de benzină nu mai poate funcționa este defectarea releului bypass sau a furtunului tur-retur pentru modelele mai vechi de mașini.
Pompe externe
Aceasta este un model de pompă de benzină care se montează în afara rezervorului de benzină. Ca și metodă de funcționare, acest model de pompă de benzină trage benzina din rezervor și o va trimite în circuitul de alimentare. O astfel de pompă are de obicei următoarele părți componente: placa rotorului, carcasa pompei și rolele pompei.
Pompa de benzină în rezervor
Modelele foarte moderne de pompe de benzină precum cea în rezervor prezintă câteva avantaje foarte importante: nu sunt deloc zgomotoase și blochează vaporii de benzină.
Acest model de pompă are un motor de curent continuu, o supapă de control și o valvă de eliberare a supra-presiunii. La lista avantajelor lor adăugăm și modul foarte fiabil în care funcționează, durată mare de viață, realizarea cu succes a alimentării optime cu carburant , etc.
Dacă veți achiziționa în curând o mașină second-hand sau dacă aveți deja una, verificați cu atenție cartea tehnică a mașinii și veți afla care este tipul de pompă de benzină cu care este dotată mașina dumneavoastră. În situația în care nu dețineți cartea tehnică a mașinii și nici nu o găsiți pe internet, întrebați întotdeauna mecanicii auto care se îngrijesc de mașina dumneavoastră acest lucru. Este foarte bine să începeți să vă cunoașteți cât mai bine mașina, din toate punctele de vedere. În trafic, există posibilitatea de a întâlni un șofer politicos care dorește să vă ajute și să vă repare mașina, în eventualitatea în care veți avea probleme cu ea. Este bine să cunoașteți toate lucrurile elementare despre aceasta și despre părțile ei componente, mai ales.
Până la următorul articol, vă recomandăm să vizitați site-ul de anunțuri gratuite Triauto.ro și să citiți pe blogul nostru și articolul despre accesoriile auto pe care este bine să le aveți în permanență în mașină. Drumuri bune!