Orice șofer la început de drum își formează aptitudinile în timp, prin exercițiu și prin exemplul șoferilor mai experimentați. Dacă ești șofer începător, venim în ajutorul tău cu niște ponturi care vor transforma condusul într-o adevărată plăcere.
- Verificarea uleiului de motor
- Surplusul de ulei în motor
- Utilitatea antigelului
- Atenție la nivelul combustibilului
- Sfaturi pentru mașinile pe motorină
- Curățarea motorului
1. Verificarea uleiului de motor
Nu trebuie să circuli niciodată fără ulei în motor, cu atât mai mult cu cât conduceți o mașină model mai vechi, care nu este dotată cu senzori de atenționare.
Dacă ești șofer începător, trebuie să știi că e indicat să controlezi periodic nivelul uleiului de motor. Consumul acestuia este influențat și de felul în care se circulă în trafic, de calitatea combustibilului și de uzura mașinii. Nu este deloc complicat, iar un schimb de ulei nu costă mult.
Altfel, dacă vei neglija, există posibilitatea de a cala motorul și atunci cheltuielile pentru înlocuirea acestuia vor fi foarte ridicate. De obicei, nivelul uleiului de motor se verifică o data pe lună, dacă circuli aproape zilnic cu mașina. Defecțiunile care pot apărea sunt foarte multe: blocarea segmenților, încălzirea motorului, defectarea tacheților, a axei cu came etc.
Principalele roluri pe care uleiul de motor le exercită sunt următoarele:
– rol de ungere (reduce nivelul de frecare a pieselor componente și nivelul de uzură);
– rol de răcire (40% din totalul nivelului de răcire al motorului este realizat de către uleiul de motor);
– rol de curățare a diferitelor tipuri de gudroane și de particule metalice;
– rol de acționare și de bună etanșare, de asemenea.
Așadar, atunci când vei descoperi că nivelul de ulei este mult prea redus, este foarte recomandat să îl completezi și apoi să mergi într-un service auto.
2. Surplusul de ulei în motor
Surplusul, la fel ca insuficiența de ulei în motor, poate avea consecințe grave. Indiferent de tipul de mașină pe care îl conduci, cantitatea de ulei de motor este precisă. Acest lucru este esențial pentru că, atunci când arborele cotit funcționează, nu este deloc recomandat ca anumite părți componente să se scufunde în ulei.
De asemenea, nu este deloc un lucru bun dacă apare fenomenul de spumare. În astfel de situații, te poți confrunta cu depuneri excesive de carbon pe pereții pistoanelor și ai camerei de ardere, mai multe gaze de eșapament evacuate, consum sporit de ulei, bujii defectate, garnitura de ulei distrusă, defecțiunea pompei de ulei, etc.
În astfel de situații, este foarte recomandat să soliciți ajutor din partea unui mecanic cu experiență care va remedia situația.
3. Utilitatea antigelului
Antigelul nu este folositor unei mașini doar în sezonul de iarnă. El se utilizează cu succes pe întreaga perioadă a anului. Cele mai importante roluri, cu excepția rolului de a preveni înghețarea, este creșterea temperaturii de fierbere și scăderea riscului de apariție a ruginii. În situații extreme se poate ajunge și la distrugerea garniturii de chiulasă.
4. Atenție la nivelul combustibilului
Este foarte important să fii atenți la nivelul de combustibil din mașină. Benzina conține impurități și rezervorul de benzină ruginește în timp. În felul acesta, pe fundul rezervorului se depun tot felul de reziduuri periculoase pentru motor. Atunci când vei circula cu puțină benzină în rezervor există pericolul să se înfunde anumite componente ale motorului, de aceea e indicat să ai mai mult combustibil în rezervor.
5. Sfaturi pentru mașinile pe motorină
Dacă ești șofer pe o mașină care funcționează pe bază de motorină, nu trebuie să aștepți ca motorul să se încălzească iarna. Motoarele Diesel se încălzesc în timp ce mașinile merg sau, după cum susțin specialiștii, atunci când motorul este în sarcină.
De asemenea, o mașină cu motor Diesel se va porni altfel. Există anumiți martori de bord care trebuie să se stingă la un moment dat. După ce aceștia se vor stinge, poți porni motorul. Motivul îl reprezintă bujia incandescentă care trebuie să încălzească bine camera de ardere.
Rezervorul mașinii trebuie să fie în perioada iernii plin în proporție de cel puțin 25%. Acest lucru va preveni formarea dopurilor de gheață, deoarece, atunci când rezervorul mașinii este aproape gol, se poate face condens.
Un alt lucru pe care e bine să-l știi ca șofer e că nu trebuie să oprești motorul Diesel atunci când staționezi puțin timp. Motoarele pe bază de motorină consumă foarte mult combustibil la pornire, iar prețurile la carburanți sunt din ce în ce mai mari în zilele noastre.
O mașină cu motor Diesel nu se sub-turează niciodată. Piesele din componența unui astfel de motor sunt mult mai grele decât piesele unei mașini care funcționează pe bază de benzină. În această situație, pot apărea uzuri mult mai accentuate ale unor anumite piese principale precum discul de ambreiaj și rulmentul.
6. Curățarea motorului
Deși există anumite riscuri, și motorul mașinii trebuie curățat din când în când. Pentru mașinile model nou, curățarea este recomandată a fi făcută o dată pe an, iar pentru mașinile mai vechi, aceasta trebuie făcută de maxim 2 ori pe an sau ori de câte ori situația urgentă o impune.
Recomandarea este de a spăla mașina cu motorul rece. Trebuie să aștepți până când se va răci dacă ai parcurs mai mulți kilometri în acea zi. Pentru siguranță, se vor acoperi cu pungi alternatorul și bujiile. Este foarte bine dacă spălătoria la care apelezi va folosi compresorul cu aer și substanțe degresante foarte bune.
Triauto.ro – un loc sigur de unde puteți cumpăra o mașină second-hand!
Site-ul de anunțuri auto gratuite Triauto.ro colaborează cu dealeri auto experimentați din România. Unii dintre aceștia comercializează mașini second-hand verificate și în străinătate și la noi. De asemenea, schimbul de ulei este schimbat, filtrele de asemenea și se acordă și servicii de garanție pentru autoturismele vândute.
De aici pot fi cumpărate mașini second-hand în rate, în sistem de leasing sau în sistem BUY-BACK. Oferta este foarte diversificată, periodic sunt postate mașini noi care merită studiate. Sunt disponibile atât mașini mai vechi cât și modele de actualitate.
Toate informațiile suplimentare le găsești postate pe site-ul de anunțuri gratuite Triauto.ro!