Există o serie de acte auto necesare pentru vânzarea mașinii pe care trebuie să le pregătești pentru ca tranzacția să fie realizată în conformitate cu reglementarile legii din România.
Dincolo de lista documentelor pe care va trebui să o ai în vedere pentru procesur de vânzare, noi îți prezentăm în cadrul acestui articol și câteva situații de evitat dacă nu vrei să ai surprize neplăcute în ziua semnării contractului sau după ce mașina a intrat în posesia cumpărătorului. Iată, pe scurt, ce vei afla citind acest articol:
- Lista acte auto necesare pentru vânzarea autoturismului
- Contractul de vânzare-cumpărare
- Exemplarele contractului de vânzare-cumpărare
- Operațiuni înainte de vânzarea propriu-zisă a autovehiculului
- Situații de evitat
- Recomandări
Lista acte auto necesare pentru vânzarea autoturismului
Pentru a putea să vinzi mașina, va trebui să ai pregătite următoarele documente:
- Cartea de identitate a vehiculului – în original
- Talonul mașinii (certificatul de înmatriculare al mașinii) – în original
- Buletinul
- Contractul de vânzare-cumpărare (modelul oferit de DRPCIV)
Pentru un plus de precauție, încearcă să pui deoparte copii ale actelor menționate mai sus, precum și copia buletinului cumpărătorului. Nu se știe niciodată ce s-ar putea intâmpla pe viitor cu mașina pe care tu ai înstrăinat-o. Astfel, poți veni cu dovezi concrete in cazul unor eventuale nereguli.
Curățarea mașinii înainte de vânzare: interior și exterior(Deschide intr-un tab nou)
Chiar dacă ai deja toate actele auto pregătite, ar fi bine să înstrăinezi mașina din punct de vedere fizic și să primești banii pe ea abia după ce ai scos din evidența fiscală autoturismul.
Contractul de vânzare-cumpărare
Formularul pentru contractul de vânzare-cumpărare îl poți găsi aici. Recomandat este să folosești acest format din 2016 pentru a te conforma cerințelor autorităților.
Vânzare Auto: 7 pași esențiali(Deschide intr-un tab nou)
În contract vor fi adăugate datele vânzătorului, datele cumpărătorului, datele autovehiculului, prețul, precum și o rubrică unde: se va bifa dacă va exista sau nu o anexă la acest contract; vor fi trecute data și locul încheierii contractului. Acest act va fi semnat atât de vânzător, cât și de cumpărător.
Pentru ultima rubrică, dacă mai există alte prevederi de care ai vrea tu sau cumpărătorul să se țină cont, se va bifa cu ”Da” la ”Anexe la contract”. Nu încerca să închei separat un contract și să-l folosești exclusiv pe acela pentru vânzarea mașinii tale pentru că nu va avea un temei legal. Formularul oferit pe site-ul DRPCIV este obligatoriu și orice alte prevederi adiționale pot fi adăugate ca anexe.
Dacă se dorește ca vânzarea să fie făcută de către o persoană juridică, atunci se va trece CIF-ul în locul CNP-ului la rubrica ”Persoana care instrăinează”. Suplimentar, va fi nevoie de emiterea unei facturi fiscale.
Exemplarele contractului de vânzare-cumpărare
Exemplarul în original va rămâne la cumpărător și un exemplar-copie va rămâne la vânzător. Dincolo de acestea, vor exista alte 3 exemplare (copii) care vor depuse la anumite instituții ale statului.
O copie a contractului va fi depusă la organul fiscal local al persoanei care vinde mașina, o copie va fi depusă la organul fiscal local al persoanei care cumpără mașina și o altă copie va fi depusă la Serviciul Public responsabil pentru permise și înmatriculări specific domiciliului cumpărătorului.
Cumpărătorul va primi originalul și 2 copii după ce vânzătorul depune contractul și toate copiile la organul fiscal de care aparține. După aceea, cumpărătorul va achita mașina, urmând să o înregistreze fiscal și să o înmatriculeze.
Mașinile electrice: tot ce trebuie să știi despre ele(Deschide intr-un tab nou)
Operațiuni înainte de vânzarea propriu-zisă a autovehiculului
Pe lângă acte auto, în primul rând, va trebui să ai toate taxele și impozitele achitate. Acest lucru va asigura vânzarea mașinii conform reglementărilor autorităților din acest sector. Acesta este un criteriu important de care trebuie să țină cont persoana care înstrăinează autovehiculul.
În al doilea rând, ar fi bine să te înțelegi din timp în privința prețului cu persoana care dorește să achiziționeze automobilul tău. Mai exact, nu lăsa loc de interpretare a costului mașinii tale până în ziua când va fi semnat contractul și va fi scoasă din evidența fiscală mașina de către tine. Ar fi bine să faci asta dacă vrei să eviți negocieri nejustificate pe ultima sută de metri.
Dacă ai prezentat mașina în urmă cu o lună și urmează să fie efectuată vânzarea propriu-zisă, ar fi bine dacă ai realiza o scurtă operațiune finală de curățare a mașinii. Evident că nu este obligatoriu să faci asta, dar ar putea exista doritori care să mai facă o scurtă verificare a mașinii înainte de a intra în posesia ei din punct de vedere legal. Doar nu ai vrea să existe surprize chiar în ziua vânzării!
Situații de evitat
În cazul în care există un potențial cumpărător care dorește să-i fie predat autoturismul înainte ca tu să îl scoți din evidența fiscală, atunci ar fi bine să-i explici faptul că pasul pe care el îl dorește a fi omis este unul foarte important din punct de vedere legal. Chiar dacă contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat, el nu va avea efect dacă tu nu scoți autoturismul din evidența fiscală. Dacă se va face o astfel de iîstrăinare și cumpărătorul va cauza anumite nereguli, tu vei răspunzător pentru acestea.
Chiar dacă noul proprietar al mașinii pare a fi de încredere, nu-i oferi acestuia RCA-ul tău. Tu îți poți recupera banii pe perioada de valabilitate rămasă a RCA-ului tău de la compania de asigurări. Este chiar recomandat să îi anunți pe cei de la firma de asigurări faptul că autoturismul tău a fost înstrăinat.
Verificări auto necesare pentru a cumpăra/vinde o mașină(Deschide intr-un tab nou)
Recomandări
Acum că știi ce acte auto îți sunt necesare pentru vânzarea mașinii, în final, îți oferim o serie de recomandări menite să te ajute în acest proces:
1. Completează și semnează contractul de vânzare-cumpărare oferit de DRPCIV. Orice alte contracte cu alte prevederi pot fi anexate la contractul furnizat de autorități, ce poate fi găsit online.
2. Asigură-te că ai deja toate taxele și impozitele plătite pentru anul respectiv.
3. Scoate mașina din evidența fiscală înainte de a primi banii și a o preda.
4. NU oferi asigurarea ta RCA cumpărătorului pentru că va fi responsabilitatea noului proprietar. De asemenea, anunță compania de asigurări că ai vândut autoturismul pentru a-ți primi banii pe perioada rămasă până când va expira polița.
Distribuția mașinii și importanța ei(Deschide intr-un tab nou)
5. Stabilește un preț final înainte de ziua semnării contractului și a scoaterii mașinii din evidența fiscală. Astfel, poți fi scutit de o posibilă negociere în defavoarea ta și chiar de timp pierdut în cazul în care nu va exista un preț potrivit pentru ambele părți.